Rezané kvety vs. kvetiny v kvetináči

Čerstvé rezané kvety alebo kvetináč, napríklad s trvalkou? Aké kvetiny a kedy dať prednosť je veľmi diskutabilná otázka. Zaprisahaní gentlemani a etiky znalí ľudia vám budú podsúvať názor, že rezaný kvet je rezaná kvetina, a že keď ide o ženu tak jedine ruže. Praktickí ľudia zas budú vždy zastávať iba izbové. No áno, ale koho nakoniec vypočuť?

Majú rezané kvety navrch? Ako sa to vezme

Prečo etika tak moc dbá na to, aby sme darovali len rezané kvety, sa asi nikdy nedozvieme. Dôvody nezmieňuje a praktická stránka veci ju zjavne nezaujíma. Nemyslí na to, že:

  • kvietok v kvetináči je menej náročný a predovšetkým má dlhšiu trvanlivosť,
  • nehovoriac o situáciách, kedy sme prevrátili vázu (ideálne smerom k počítaču),
  • kvetina v kvetináči zanechá pocit radosti dlhšie - teda ak sa o ňu správne staráte,
  • niektoré kvety v kvetináči sa stávajú doslova generačné a dedia sa, alebo dostávajú mená (napríklad je to dosť bežné u mäsožravých kvetín).

Áno, toľko logických dôvodov, ktoré sú rovnako málo platné. Rezané kvety zvíťazia vo väčšine prípadov, keď nám ide o city. Cena, praktickosť a ďalšie zbytočnosti idú v ten moment stranou.

Zážitok z bohatej kytice ruží a vlna emócií, ktorá sa okolo toho nesie je hlavným a iracionálnym dôvodom, ktorá má moc nad naším rozhodovaním.

A podliehajúí tomu aj muži (tým lepšie pre ženy). Veď kyticu ruží , ktorý poputuje vašej manželke do práce, donúti jej otravné kolegyňa očervenieť závisťou. Kto by sa chcel nechať o taký pocit pripraviť, že? To žiadna kvetina v kvetináči jednoducho nevie.

Emócie vs. logika a nákup kvetín

Ak vám toto ani zďaleka nestačí, skúsime spojiť logiku a city. Ako ideálne riešenie sa zdá byť nasledovné:

  • rezané kvety Daruj u pravidelne sa opakujúcich udalostí (narodeniny, výročia, sviatky) - veď budúci rok to môžeme urobiť znovu,
  • kvetiny v kvetináči si ponechajte pre príležitosti spojené s lúčením, kedy chceme, aby na nás obdarovaný mal pamiatku,
  • zapojte do rozhodovania emócie a intuíciu - iste sami spoznáte, kedy je vhodné darovať rezané kvety a kedy kvetiny v kvetináči.