Rose Parade: 18 miliónov kvetín pohromade

Väčší počet kvetín pohromade uvidíte snáď už len v Aalsmeeru . Kvetinová prehliadka, ktorá nemá obdoby sa koná každý rok, už 127 rokov (od r. 1890). Miestni obyvatelia sú na svoj festival kvetín patrične hrdí. Kde sa vlastne koná, aký bol pôvodný účel jeho vzniku a ktoré kvety na ňom môžeme vidieť?

Domovina McDonald`s ako hlavné dejisko

V roku 1940 tu bratia McDonaldovi založili svoj prvý stánok, ale nielen oni si vybrali Pasadenu ako svoju domovinu. Bola to napríklad aj žuvačková spoločnosť Wrigley. Tak kde že sa ten veľkolepý kvetinový festival koná?

Odpoveď vás možno prekvapí: v meste Pasadena v Kalifornii. Mesto so sto štyridsiatimi tisíc obyvateľmi, kam bežný turista z Európy sotva zablúdi sa môže pýšiť jednou z najväčších kvetinových slávností. Práve vďaka tejto udalosti sa ulice Pasadeny každý rok naplnia milovníkmi kvetín a slávností z celého sveta.

Kvetinový festival s viac ako storočnou tradíciou

Ako sme už spomenuli, prvý ročník festivalu sa uskutočnil 1. januára 1890. Deň aj mesiac osláv je dodnes nemenný, teda na Nový rok. Ak Nový rok pripadá na nedeľu, Rose Parade sa usporadúva až 2. januára. Táto výnimka vznikla v roku 1893 a pretrvala dodnes už len tak z tradície. Vtedajším dôvodom bolo, aby sa nevyplašili kone, ktoré čakali na svojich majiteľov pred kostolom počas nedeľnej bohoslužby.

A teraz konečne k dôvodu, prečo tento festival vznikol. O jeho založenie sa zaslúžili členovia klubu Valley Hunt Club. Chceli ľuďom, predovšetkým potom New Yorčanom sužovaných zimou ukázať, ako mierne zimné počasie v Kalifornii v priebehu januára majú. Že zatiaľ čo v New Yorku sneží, u nich v Kalifornii už kvitnú kvety a pomarančovníky nesú prvé ovocie.

Pôvodné oslavy pripomínali skôr "dovolenku". Valley Hunt Club návštevníkom prezentoval Pasadenu ako skvelé miesto na trávenie inde tuhej zimy. V rámci prvých osláv Rose Parade sa organizovali rôzne súťaže a hry, jednou z nich bola napríklad aj výzdoba alegorického vozu kvetinami (podmienkou bolo a dodnes je, že sa nesmie jednať o umelé kvety).

Až o pár rokov neskôr sa pridala pochodová kapela, vizuálne efekty, premietanie a ďalšie sprievodné programy v podobe, ktoré ľudia poznajú dnes. V súčasnosti je festival tak populárny, že ľudia trávia pokojne aj niekoľko nocí vopred vo fronte, na tie najlepšie miesta určené pre zhliadnutie sprievodu.

Festival kvetov v číslach

  • 80 000 hodín fyzickej i duševnej práce je venované Rose Parade každý rok
  • 935 členov sa delia o prácu na prípravách a organizácii - všetko sú to členovia neziskovej organizácie Tournament of Roses
  • 18 miliónov kvetín padne na výrobu kvetinových vozov, z toho len okolo 10% kvetín pochádza od miestnych farmárov
  • 44 plavidiel, 22 pochodových kapiel a 19 jazdeckých jednotiek s približne 400 koňmi prechádzalo pasadenskými ulicami v roku 2017
  • 700 000 ľudí prišlo v roku 2017 navštíviť Pasadena kvôli Rose Parade (prvý ročník videlo 2 000 ľudí), v televízii potom Rose Parade videlo viac ako 51 miliónov divákov z 220 krajín sveta
  • len 10 krát (od r. 1890 do r. 2017) na Rose Parade pršalo (dážď je v tento deň veľmi nežiaduci)
  • okolo 8,8 km prejdu ľudia v kvetinovom sprievode