STATIC (Limonium)

Limonium je ako letná lúka, ktorá vhodne dopĺňa každú letnú kyticu.

To je možné vďaka širokej škále jej farieb, od čisto bielej až intenzívne fialové.

Statike v miešanej kyticuStatike v miešanej kyticuStatike v miešanej kyticu

Pôvod statice

Statice patria do radu klinčekotvaré (Caryophyllales) a čeľade olovníkovité (Plumbaginaceae) a pochádza z Európy, Ázie, Afriky, Austrálie a Severnej Ameriky. Rod statice zahŕňa 120 druhov.

Pôvod mena limonium

Vedecký názov pochádza z gréckeho slava "leimon" ', čo znamená "lúka", pretože odborný názov pre miesto rastu - sú slané lúky (lúky pri mori).

Symbolika a zaujímavosti

Statice symbolizuje úspech, súcit, krásu a spomienku, preto sa aj využíva do pamätných vencov a kytíc . Táto vzdušná kvetina sa často používa aj ako plnivo v prípade miešaných kytíc .

Farby

Statice možno nájsť v bielych, modrých, žltých, fialových, ružových a dvojfarebných odrodách. Máme tiež krásne rozvetvujúce sa druhy s takmer hmlistými vetvami, plných malých kvetov v šedých, modrých alebo fialových odtieňov.

biela statikemodrá statikežltá statikeružová statike

Starostlivosť o rezanú staticu

Kvety pred vložením do vázy zrežte. Odstráňte tiež všetky listy, ktoré by zasahovali do vody. Životnosť rezaných statíc vo váze je pri správnej starostlivosti 7-21 dní.

Ak budete chcieť rastlinu sušiť , zaveste ju ideálne v tmavej miestnosti pri izbovej teplote kvetenstvom dole, takto možno aj v domácich podmienkach dosiahnuť veľmi pekných výsledkov.

pestovatelia

Kwekerij Van Wingerden , Fa. JWM de Jong & Zn. , Kwekerij Toni