Sviatok svätého Valentína vo svete

Kde vo svete ženy vyrábajú pralinky a kde sa recitujú romantické básne?

 

14. februára, na deň svätého Valentína, hýbe svetom ten najhlbší cit - láska. Hoci v každej kultúre sa oslavuje Valentín inak, to najdôležitejšie majú spoločné. Pohľad do očí, dotyk a spoločný zážitok. A tiež čokoládu, kytice a blahoželania s odkazmy .

Sviatok svätého Valentína rozdeľuje Česko

Polka ním pohŕda a druhá polovica mu nadšene prepadla. Česi si radi dávajú k Valentínovi darčeky, chodia na zamilované večere a obzvlášť si obľúbili zasielanie kytíc s romantickým odkazom.

USA - Prianie k Valentínovi pre každého

V Amerike sa neslávi Valentín len ako sviatok zamilovaných, ale lásky všeobecne. Oslavujú celé rodiny. Obzvlášť si Valentína užívajú malé deti, ktoré vyrába priania pre rodičov, prarodičov, kamarátov, alebo učiteľou. Dospelí sa obdarúvajú sladkosťami, muffinami, alebo rôznymi dolkami.

Holandsko - Milostné odkazy od tajných ctiteľov

Atmosféra Valentína v Holandsku je podľa tradície zahalená rúškom tajomstvom a vzrušením. Muži a ženy dostávajú anonymné valentínska blahoželania s vyznaním lásky. Až v druhom kroku sa dozvie, kto na nich myslí. Radosť, alebo šok zajedajú srdiečkami zo sladkého drievka.

Brazília - O pol roka neskôr

Nie 14. februára, ale 12. júna oslavuje v Brazílii sviatok zamilovaných. Deň pred sviatkom svätého Antona, patróna manželstva, by mala každá mladá žena držať figúrku patróna v rukách, aby našla správneho partnera. Ak to funguje, potom je Brazília plná dokonalých manželstiev.

Japonsko - Darčeky na Valentína čisto v réžii žien

Buď venujú kúpené čokoládové pralinky kolegom, priateľom, alebo študentom. Alebo ručne vyrobia čokoládové cukríky, ale to už znamená hlbšie city. Presne o mesiac neskôr prídu na rad muži, ktorí rozdávajú bielu čokoládu. A to preto, že sa tento deň nazýva Biely deň.

Nemecko - Potrpia si tunajší muži na romantické gestá?

Nemci sa radi predháňajú, kto dá romantickejší valentínsky darček. Okrem bonboniér, kytíc a blahoželaní si tiež s obľubou venujú perníkové srdce s nápisom "Ich liebe dich" (milujem ťa). Možno budete počuť tiež recitovať romantické básne od velikánov Goetheho a Heineho. Nemci ich s obľubou oprašujú.

Francúzsko - krajina zamilovaných

Paríž, hlavné mesto zamilovaných a hlavné mesto osláv dňa svätého Valentína. Zamilované páry z celého sveta mieria 14. februára do mesta, kde tradícia svätého Valentína vznikla. Francúzi si rovnako ako zvyšok sveta odovzdávajú zamilované odkazy a básničky. Nechýbajú ani romantické kytice a valentínske darčeky.