Sviatok zamilovaných - Deň svätého Valentína

Každý rok 14. februára slávime sviatok všetkých zamilovaných, darujeme svojim láskam kvety a listové kabelky "valentínky" . Poďme sa pozrieť na túto tradíciu trochu zblízka.

História svätého Valentína

Rím za vlády cisára Claudia II. mal problém s nasadením mladých mužov do služby v armáde. Z tohto dôvodu vydal cisár zákaz svadieb. Kňaz menom Valentín tento zákaz nerešpektoval a zamilované páry tajne sobášil.

Za porušenie cisárskeho zákazu bol 14. februára 269 popravený sťatím hlavy. O ďalších dvesto rokov neskôr bol vyhlásený za svätého a začal byť uctievaný.

Patróna zamilovaných urobil zo svätého Valentína až anglický básnik Geoffrey Chaucer vo svojej básni Vtáčí spev v 14 storočí. Prvý lístoček, "valentínku", poslal údajne vojvoda Karol Orleánsky svojej žene z väzenia v Toweru.

Lopatka svätého Valentína je uložená v relikviári na Vyšehrade, a to vďaka cisárovi Karlovi IV., Ktorý bol zberateľom ostatkov svätých.

Aké kvety na Valentína zvoliť?

Najčastejšie zasielané kvetiny na tento sviatok sú rezané ruže . Môžete využiť našej služby doručovania odkazov spoločne s kvetinami a poslať tú svoju "valentínku". Obľúbené sú červené ruže, ale aj miešané kytice či farbené ruže . Posledným trendom je zasielanie veľkých kytíc . Najväčší kyticu, ktorú sme viazali, bolo 100 ruží v dĺžke 70 centimetrov.

100 ruzi Modré ruže mix

V prípade, že si prajete režim "tajný ctiteľ" uveďte tento názov do poznámky a my vašu identitu neprezradíme.

mIX ruží