Tajomstvo kvetín z Florea.cz alebo Čo ste doteraz možno nevedeli

Keď už kupujete puget, mal by stáť za to. Preto u nás starostlivo strážime kvalitu všetkých kvetov, ktoré na e-shope ponúkame. Ako presne to robíme? A prečo niektoré kvety stojí viac, než by ste čakali? Radi prezradíme.

Nákup je alchýmia, ktorá nás baví

V prvom rade je potrebné majstrovsky ovládať nákup na burze . Nestačí pritom kvety len rýchlo prezrieť a vziať tie, ktoré sa nám najviac páči. Nákupcovia sa bežne zaúčať až dva roky. Neustále na burzu jazdí a sledujú, ktoré kvety sa priváža, ako sa líšia ich kvalita a cena v závislosti na obdobie, alebo tiež testujú, ako dlho jednotlivé odrody vydržia.

Pri každej kvetiny je potom potrebné sledovať hneď niekoľko znakov. Pre príklad treba tulipány. Ich kvalita sa hodnotí podľa dĺžky stonky a gramáže. Zároveň ale neplatí, že čím vyššia váha, tým lepšie. Jeden tulipán môže mať silný, ťažký stonku, na ktorého konci sa krčí malé púčik, zatiaľ čo iný (s rovnakou gramážou) má stonku tenučký, s minimom listov a plný veľký kvet.

Okrem výborných skúseností s nákupom na burze si funkcie nákupcu žiada aj nepretržité monitorovanie trhu. A je potrebné monitorovať dokonca aj také veci, ako je ročné obdobie a počasie v konkrétnych pestovateľských oblastiach.

žlté tulipány

Cenu určuje burza aj dopyt

Poďme teraz trochu zabrúsiť do témy, o ktorom sa zas tak nehovorí, ale pritom je dôležité. Cena. Prečo tá a ona kvetina stojí práve toľko? Za všetkým stojí holandská kvetinová burza a dopyt.

Na začiatku dražby je cena najvyššia, potom postupne klesá. A my, s prstom na tlačidle "Kúpiť", sa snažíme "uloviť" tú najlepšiu možnú. Nesmieme ale otáľať príliš, pretože spolu s nami sa dražby zúčastňujú aj ďalších 5500 nákupcov z celej Európy. Kvety sa teda môžu ľahko vypredať.

Ešte napínavejšie scenár prichádza v čase Valentína, MDŽ a ďalšie významných sviatkov. Dopyt stúpa, ale kvetín je samozrejme len obmedzený počet, čo sa vo výsledku prejavuje vyššou cenou.

Kvety a kvetinové burze

Špeciálnym prípadom sú potom prémiové odrody, napríklad Red Naomi v dĺžke 100 cm . Túto luxusné ružu chce každý, a tak sa cena za samotnú kvetinu (bez DPH, poplatkov za dopravu a pod.) Ľahko vyšplhá až na 100-120 Sk.

Pozrite aj na ďalšie prémiové ruže.

Čo pestovateľ, to iný výsledok

Ďalšia vec, ktorú vo Florea.cz riešime, je výber vhodného pestovateľov . Nakupujeme totiž nielen na burze, ale aj napriamo, pričom jednu a tú istú odrodu môžeme objaviť hneď na niekoľkých farmách. Teda až na výnimky, akými treba Testarossa - tu má iba jediný pestovateľ na svete.

Zádrhel je ale v tom, že každý pestovateľ dosahuje iných výsledkov: kvety sa líšia dĺžkou stonky, veľkostí hláv, odtieňom alebo taky intenzitou vône. A samozrejme aj životnosťou.

Prečo to tak je? Pri pestovaní vstupuje do hry hneď niekoľko faktorov: nadmorská výška, miera slnečného svetla alebo množstvo živín. Veľký vplyv má aj teplota, predovšetkým potom tá nočná. Platí, že čím nižšie ortuť teplomera v noci klesne, tým lepšie. Preto sa napr. Ruže Red Naomi pestujú (okrem iného) v Pyrenejach, kde sú aj letné noci veľa chladné.

Ruže v skleníku

Niekedy teda môžete naraziť na odrodu, ktorá bude stáť pri dvoch rôznych predajcov úplne rovnako. Ale zatiaľ čo jedna kvetina vám vydrží sotva týždeň, druhá zostane krásna 14 dní. Je to dané práve vyššie spomínanými faktormi a samozrejme aj starostlivosťou, ktorá je kvetinám venovaná po zbere. My vo Florea.cz nikdy neustupujeme z nárokov na čerstvosť, a tak skracujeme dobu prevozu na minimum .

Hlavne ale neprestávame hodnotiť kvalitu a kvety odoberáme iba od tých najlepších pestovateľov. Pretože či už kupujete puget ako blahoželanie k narodeninám, darček pre mamičku alebo vyznanie lásky, je to vždy výnimočný okamih.

A kvalita kvetín by tomu mala zodpovedať.