Tulipánová sezóna je v plnom prúde

Už viac ako mesiac žije Holandsko tulipánovou sezónou, ktorú tradične odštartoval oficiálny Národný deň tulipánov. Tento pomerne mladý sviatok, ktorý je na svete od roku 2012, sa teší veľkej obľube a láka k navšteve Holandska snáď aj viac, než ktorákoľvek iná udalosť.

Národný deň tulipánov a tulipánová sezóna

Tento sviatok pripadá vždy na tretiu sobotu v januári (tento rok teda na 21. január 2017), kedy sa v amsterdame  námestie Dam premení na tulipánový raj a je sprevádzaný veľkolepou slávnostou.

Práve tá oslavuje nielen tento deň, ale zároveň otvára tulipánovú sezónu, ktorá trvá až do konca apríla. Ako už bolo povedané, Národný deň tulipánov je pomerne mladou záležitosťou. O oslavy tohto dňa sa zaslúžili sami holandskí pestovatelia cibuľovín.

Námestie obsadia pestovatelia cibuľovín a radu dobrovoľníkov, ktorí pripravia tzv. Tulipánovú "záhradku" z 200 000 tulipánov. Návštevníci potom majú možnosť si tu zadarmo "utrhnúť" až 20 tulipánov , na ktoré dostanú recyklovateľnú tašku. Nejedná sa však o tulipány rezané, ale o tie rozkvitnutej s cibuľkou.

Možno vás napadá, že takáto akcia by ani nestála za návštevu, kvôli dravosti návštevníkov. Opak je pravdou. Celá akcia prebieha veľmi usporiadane a nikto sa s vami nepobije o posledný kúsok tulipánu.

Tulipánová sezóna je obdobím, počas ktorého máte jedinečnú šancu kochať sa rozkvitnutými tulipány prakticky v celom Holandsku. Parky, záhrady, záhradky a ďalšie oblasti voňajú a žiaria tulipánovou nádherou.

Mohlo by vás tiež zaujímať: 6 kvetinových festivalov, ktoré môžete navštíviť

 

Nedostať tulipánovú horúčku je snáď nemožné. Akonáhle sa tulipánová sezóna blíži ku svojmu koncu, dochádza ku žatve tulipánov. Záhrady, záhradky a kvetinové farmy postupne strácajú farby a tulipány mieria na export.

Kam za tulipány

Najkrajšou a najobľúbenejšou tulipánovou oblasťou je región menom Bollenstreek. Je to najväčšia kvetinová záhrada s 13 km úsekom, ktorý lemujú nekonečné polia žiarivých a voňavých kvetov . Pre alergikov síce nič moc, ale pre milovníkov kvetín a fotografov učinený raj :)

Pole okupujú nielen tulipány, ale tiež hyacinty, krókusy alebo narcisy v pestrých farbách a poskladané v dych berúcich kvetinových mozaikách.

Najlepší spôsob, ako si užiť Bollenstreek je vydať sa na prieskum okolia na bicykli s jedlom na celý deň, mapkou a foťákom. Na ceste sa stretnete nielen s kvetinami, ale aj s úžasnými veternými mlynmi aj holandskými farmármi, ktorí si budú po Bollenstreek kráčať v drevákoch! Cestou môžete navštíviť slávnu kvetinovú výstavu v záhradách Keukenhof .

Výstava je otvorená od začiatku marca do konca mája a ponúka okrem fascinujúcich kvetín zaujímavý sprievodný program. Samozrejme počas dňa tu nebude k hnutiu, preto sa oplatí prísť hneď na ráno a vyhnete sa davovému šialenstvo :)