Užite si farby a vône jarných kvetov

Pustite k sebe domov poslov jari. I keď je vonku nevľúdne, tulipány, narcisy, hyacinty a iskerníky naplnia váš domov farbami a vôňou. Pri správnej starostlivosti vám budú robiť radosť kľudne i dva týždne.

Tulipány: nekonečný výber farieb

Niet divu, že sú tulipány tak populárne. Vo váze vydržia dlho a ponúkajú snáď nekonečnú paletu farieb. Môžete si tak nakombinovať rôzne odtiene a vytvoriť veselú kyticu plnú jarnej energie. Je dôležité vedieť, že rezané tulipány stále rastú. Preto je treba stonky priebežne skracovať, alebo kvety s postupom času premiestniť do vyššej vázy. Rozhodne sa ale nehodí do inak obľúbených kvetinových krabičiek. 

Tulipány

Narcisy žiaria ako jarné slnko

Narcis je symbolom nových začiatkov. V Číne dokonca hovoria, že pokiaľ vykvitne na silvestrovský deň, bude vaša domácnosť naplnená šťastím. Isté je, že najrôznejšie odtiene žltej pripomínajú hrejivé lúče a zlepšujú náladu.

Nežná krása iskerníkov

Pre svoj pivoňkovitý tvar a jemné okvetné plátky sa iskerníky tešia veľkej obľube medzi nevestami. Nemusíte sa ale vydávať, aby ste si dopriali tohoto nežného zástupcu jarných kvetov. Nech už milujete pastelové farby, alebo naopak dávate prednosť intenzívnym tónom, iskerníky vám vždy ponúknu, čo si prajete.

Iskerník

Opomínaný hyacint

Je až prekvapivé, že kvet s tak bohatým kvitnutím a omamnou vôňou nie je populárnejší. Reč je o rezanom hyacinte. Z malých guličiek pupeňov sa vo váze rozvinie dvadsať až tridsať drobných kvetov, ktoré sú naviac nádherne aromatické. Okrem toho je hyacint cennou zložkou parfumov. Stačia tri kúsky a váš domov prestúpi sladká vôňa.

Čím sú jarné cibuľoviny iné?

Narcisy, tulipány, hyacinty a iskerníky majú jednu spoločnú vlastnosť. Zo stonku vypúšťajú jedovatý sliz. Preto sa príliš neodporúča kombinovať ich s ostatnými druhmi kvetov, výrazne sa tým skracuje životnosť väzby. I keď sa uvoľňovanie slizu dá obmedziť „vylúhovaním“ kvetov vo vode, nie je to celkom ideálne. A tak zbystrite, pokiaľ vám niekto ponúka miešanú kyticu, kde sa cibuľoviny stretávajú napríklad s ružami.

Existuje ešte jeden aspekt, ktorý je treba vziať do úvahy. Tulipány bez prestania rastú, vyrásť vedia aj päť centimetrov. Preto nie sú vôbec vhodné do kvetinových krabičiek. Po pár dňoch sa pôvodný tvar úplne stratí a box nevyzerá pekne. Doma kyticu tulipánov buď priebežne skracujeme alebo ju za pár dní dáme do vyššej vázy.

Tulipány vo váze

Ako sa starať o jarné kvety?

Správna starostlivosť predĺži životnosť, postarať sa o jarné kvety pritom nie je vôbec zložité. Pretože sú to rastliny, ktoré majú radi chlad, doprajte im studenú vodu. Občasná kocka ľadu urobí zázraky. Vody nemusí byť v porovnaní s kvetmi veľa. Kratšie stonky (30–40 cm) sú silné a dužinaté, a tak môžu kvety dobre piť. Vodu vo váze často vymieňajte. Zbavíte sa tak slizu, ktorý rastliny vypúšťajú, a zároveň väzbu ochladíte.

Obklopte sa farbami a vôňou

Možností, ako kombinovať jarné kvety, je veľa. Keď zvolíte jednodruhové väzby, zdôrazníte farbu a tvar rastlín. Impozantne zapôsobí kytica o 100 kusoch, vyberať môžete napríklad z tulipánových alebo narcisových. Pokiaľ chcete kyticu šibalskú a farebnú, neváhajte sa obrátiť na naše floristky, ktoré pre vás mix jarnej krásy rady pripravia. Nežné duše naopak poteší napríklad jemná kytica iskerníkov Bianca.

Užite si kúsok jari