Valentín 2022: červená ruža nad zlato

Ktorú kvetinu si vybavíte, keď sa povie Valentín? Bude to červená ruža? A viete, že rovnaký nápad majú ľudia na celom svete?

Valentín je jediný kvetinový sviatok, ktorý oslavuje ľudia po celom svete v rovnaký deň rovnakú kvetinou. V rovnaký deň vo všetkých kvetinárstvach na svete sú zrazu vykúpené kytice červených ruží. A zamilovaní muži (a niekedy aj ženy) na celom svete hľadajú ako o život a platia, aby svoje milé potešili.

Áno, sú aj iné dni, ako napríklad Medzinárodný deň žien. Pre neho ale už dávno neplatí, že najkrajší sú karafiáty , a tieto kvety si tak môžu oddýchnuť. Ani na Deň matiek nie je jedna jediná kvetina mantrou. Len ruže červená sa chveje pred Valentínom ako Treboňský kapor pred Vianocami.

Červená ruža Red Ever

Čím (a kým) je vykúpená valentínska ruža?

Na kvetinových farmách po celom svete pre vás pestujú farmári kvetmi červených ruží , ktoré predávajú na holandskej burze (ako všetko funguje si môžete prečítať tu ). Vedia, aká je celoročná dopyt, a tomu prispôsobili veľkosť skleníkov, počet zamestnancov a množstvo kvetov, ktoré predávajú. Všetko sa mení iba pre onen jeden deň v roku. Vtedy sa niekoľkonásobne zväčší dopyt, a pestovatelia na ňu nemajú kapacity. A zákon ponuky a dopytu je neúprosný. Ceny vystrelí astronomicky nahor, kvalita poklesne, a červené ruže sú drahé ešte dva týždne po Valentínovi, kým sa všetko nevráti k normálu.

Červená ruža nad zlato aneb rozprávkové ceny

Poďme na chvíľu do rozprávky. Spomínate na Soľ nad zlato? Rozprávková klasika. Maruška milovala svojho otca ako soľ, a urazený otecko kráľ sa rozhodol, že niečo tak obyčajného, ako je soľ, k životu v kráľovstve nie je potreba. Zrazu bolo soli nedostatok. A ľudia boli ochotní za ňu platiť - zlatom.

Podobne je to s červenými ružami. Ak zrazu všetci chcú červené ruže, kvety nemajú šancu vyrásť pre jediný deň v takom množstve. Po uši zamilovaní muži sú ochotní za kyticu červených ruží platiť takmer zlatom, a ešte sa o ne v stánku, alebo nedaj bože benzínové pumpy, budú preťahovať s inými, tiež bláznivo zamilovanými.

Tak fungujú neúprosné zákony trhu. Mohli by sme vám k tomu nakresliť pár grafov, kde by sa stretávali obmedzená ponuka s vysokým dopytom, ale radšej prejdime k tomu, čo teda s tým.

Krabička kvetín Elissia červená

Zachráňte červené ruže

Napadlo vám niekedy, že vaša žena nemá červené kvety rada? Existuje toľko farieb, odrôd , a toľko rôznych žien. Ak môžeme vo Florea niečo úprimne poradiť, tak hovoríme: buďte osobné. Vyberte kvetinu, ktorá znamená niečo pre vás oboch, pre váš vzťah, pre to, čo cítite. Vaša drahá polovička ocení, že nemáte radi klišé. Ostatne, nie je nič trápnejšie, ako keď na Facebooku vystaví úplne rovnakú kyticu ako jej najlepšia kamarátka. Ak tápate vo výbere, môžete sa poradiť s našou zákazníckou podporou . Pracujú v nej skúsených kvetinové návrhárky, ktoré majú cit pre to, ktoré kvety vašej drahej padnú. Alebo si prečítajte náš článok Darovať červené ruže? Vyberte radšej inú farbu.

My vo Florea hovoríme: kvety chcú na Valentína rovnoprávnosť! Nechajte červené ruže pokojne kvitnúť a urobte radosť ako planéte, tak vašej drahej polovičke!