Van der Berg Roses: domov prémiových ruží

Možno sa vám ako malým deťom neraz zdalo o tom, že vás v noci zamkli v cukrárni a vy ste mali všetky tie dobroty len a len pre seba. Po návšteve veľkej kvetinovej farmy pestovateľa Van den Berg Roses, ktorý žne nielen kvety, ale tiež jeden úspech za druhým (napr. Nominácia na Pestovateľov roku 2016) by ste si iste priali to isté.

Spoločnosť by vám tu ale namiesto maškŕt robili prekrásne ruže jedného z popredných holandských pestovateľov. Celú noc by vám pod nosom voňali prémiové ružové ruže 4U + a ráno po prebudení by vás oslnila krása marhuľových ruží Magic Avalanche + . Mali sme tú česť vidieť nielen tieto ruže na vlastné oči a spoznať sa  s pestovateľom i zamestnancami  osobne. Ale hlavne dozvedieť sa o pestovaní ich ruží viac. Poďte teda s nami nahliadnuť pod strechu holandskej pobočky Van den Berg Roses.

Hlavne s úsmevom a na bicykli

"Fabrika" je, rovnako ako väčšina domčekov v Holandsku, lemovaná vodou. Nachádza sa medzi malebnými domčekmi v južnej časti Holandska, približne 5 km od centra mesta Delft. Celý komplex je tak veľký, že tu zahliadnete aj niekoľko zamestnancov vo vnútri budovy na kolesách. Spoločné priestory pôsobia veľmi priateľsky a príjemne a tiež tak trochu ako kvetinová galéria. Priestory totiž skrášľujú ich vlastné čerstvé ruže. Ktorýkoľvek návštevník tak môže vidieť a hlavne cítiť pestrú škálu odrôd z produkcie pestovateľa. Len ťažko sa vám takýto raj opúšťa.

Celou firmou sa nesie veľká pohoda a príjemná atmosféra. Náš milý sprievodca Loek svoju prácu evidentne miluje a je to poznať ako na ňom, tak na všetkých zamestnancoch okolo. Tak ako na väčšine kvetinových fariem v Holandsku, aj u Van den Berg Roses pracujú prevažne zamestnanci poľskej národnosti.

História a súčasnosť spoločnosti

História Van den Berg Roses siaha až do roku 1900, kedy v dedinke Oude LEED začali rásť ich prvé kvety. Na začiatku sedemdesiatych rokov prevzali opraty synovia zakladateľa a pokračovali v budovaní rodinného biznisu. Práve oni sa zaslúžili o rozšírenie kvetinových fariem a o možnosť pestovania ruží po celý rok. V roku 2007 sa šéfovania ujala ďalšia generácia, ktorá sa odvážila expandovať a založiť novú pobočku v Keni. Krátko na to potom aj v Číne.

A aká je súčasnosť? V kvetinových škôlkach rastú okrem ruží ešte orchidey, Anthurie, tulipány, kurkuma a amarylis. Ruža sa tu zberá trikrát denne a týždenne opustí holandskú pobočku nad milión ruží! Spoločnosť samozrejme pestuje fairtrade ruže, z ktorých niektoré im vyhrali významné ocenenia, napr. Dutch Flower Award. V roku 2016 bola spoločnosť nominovaná na pestovateľov roka. Na niektoré ich ruže má Van den Berg Roses v Holandsku exkluzivitu. Medzi ich najobľúbenejšie ruže patrí kultivar 4U +, ktorých kvety kvitnú do pôsobivých rozmerov a vonajú naozaj intenzívne a krásne.