Vanda - exkluzívny orchidea pre náročných

Počet druhov orchideí v prírode presahuje 20.000. Orchidea Vanda je však jedným z najviac výnimočných druhov. Je to až mystická orchidea. Dokáže žiť zo vzduchu a vykvitá v modrej farbe. Modré orchidey, ale aj modrá farba samotná je v prírode veľmi vzácna.

Orchidey nájdeme po celom svete. Existuje mnoho rôznych druhov, ktoré sa líšia tvarom, farbou i kvetom. Preto sú orchidey tak populárne. Ovšem Vanda patrí medzi exkluzívne druhy. Aj ona ponúka pestrú paletu farieb a ich kombinácií.


Pôvodne Vanda pochádza z južných svahov Himalájí a regiónu, ktorý sa rozprestiera medzi Indiou a južnou Čínou. Tu tieto orchidey rastú na stromoch v džungli. Vanda sa tu dobre prichytí vďaka svojim dlhým koreňom. Tie zároveň slúžia pre jej výživu. Vďaka koreňom je Vanda vyživovaná dažďom a rannou hmlou.

Vandu možné zakúpiť ako rezanú kvetinu , ale aj ako črepníkovú v kvetináči. Rezaná orchidea Vanda je obľúbená pre svoju dlhú životnosť. Jej kvety si užijete po dobu niekoľkých týždňov. Jej črepníková obdoba sa vyznačuje veľmi pomalým rastom, vďaka ktorému má veľa robustný stonku.

Pestovatelia v Thajsku stále vyhľadávajú nové varianty tejto kvetiny. Táto procedúra trvá niekoľko rokov. Semienko sa premení v rastlinu s prvým kvetom za päť rokov. Nasleduje ešte niekoľkoročná cesta než môže byť nový variant komerčne produkovaný.

Všetky Vandy sú prvýkrát kultivované v Thajsku. Keď sú dostatočne veľké, je finálna fáza ich kultivácie dokončená v Holandsku. Firma Anco Pure Vanda vlastní plne špecializovanú škôlku pre pestovanie tejto orchidey. Tu sú Vandy zavesené v skleníku niekoľko rokov, kým ich kvety nie sú perfektné.

Takže Vandy , ktoré u nás zakúpite, už žijú niekoľko rokov!

Vanda zohrala aj svoju rolu vo filme Na sv. Valentína. Ashton Kutcher ju tu získal na kvetinovom trhu pre svoju snúbenicu ako exkluzívnu kvetinu ukrytú v darčekovom boxe. Ak Vandu objednáte, dostanete ju tiež zabalené v originálnej krabičke. Jednotlivé laty dajte do vázy, prípadne môžete použiť kvety do malých misiek.

Nemáme Vandu momentálne na sklade? Napíšte nám alebo zavolajte. Radi Vás informujeme o ďalšom termíne doručenia z Holandska.