Vosková kvetina (Chamelaucium, Waxflower)

Budete sa vydávať? Nechajte túto vytrvalú rastlinu, aby vás pri štarte do ďalšej životnej etapy odprevadila.

Wax čiže vosková kvetina sa do svadobných kytíc perfektne hodí.

Chamelaucium v kyticiChamelaucium v miešanej kyticuChamelaucium v miešanej kyticu

Pôvod waxu

Chamelaucium patrí do radu myrtotvaré (Myrtales) a čeľade myrtovitej (Myrtaceae). Chamelaucium pochádza z Austrálie, Južnej Ázie a zahŕňa 14 druhov. Hlavným producentom tejto krásky je Izrael.

Pôvod mena chamelaucium

Francúzsky botanik René Louiche Desfontaines dal v roku 1819 meno Chamelaucium. Prečo si zvolil toto meno, nie je známe. U nás aj v Európe ju poznáme pod anglickým názvom waxflower, teda "voskový kvet, vosková kvetina". Z tohto vychádza aj český názov "voskáč".

Symbolika a zaujímavosti

Sú to symbol trpezlivosti a trvalej lásky, čo z nich robí populárnu možnosť pre svadobné kytice a doplnky, vrátane kvetinových korún. Rastlina je bohatá na oleje.

 

Farby a tvary

Chamelaucium je nádherná výplňová kvetina s drobnými kvetmi v tvare pohára, obklopená piatich zaoblenými okvetnými lístkami v bielej, ružovej, červenej, oranžovej, žltej alebo fialovej farbe. Tmavo hnedé stonky sú dlhé asi tridsať centimetrov a majú ihlovité listy a citrónovú vôňu.

ružové Chamelauciumčervené Chamelauciumbiele Chamelauciummix Chamelaucium

Starostlivosť o rezané Chamelaucium

Režte stonky pod uhlom 45 stupňov s ostrým nožom. Naplňte vázu vlažnou vodou a pridajte kvetinovú výživu . Pred použitím do kytice ju nechajte stáť cez noc. Chráňte kvety pred priamym slnečným žiarením, prievanom alebo nadmerným teplom. Kvety sú veľmi citlivé na etylén, čo spôsobuje stratu kvetov, púčikov a listov. Životnosť Voskáče vo váhe je 6-8 dní.

pestovatelia

Cote Azur, Sol Flowers, Freshcap