Vratič, Rimbaba (Tanacetum parthenium)

Prírodné pôvab pre miešanú kyticu .

Tanacetum v kyticiTanacetum v miešanej kyticuTanacetum v kytici

Pôvod Tanacetum

Tanacetum patrí do rádu astrotvaré (Asterales) a čeľade astrovité (Asteraceae) a pochádzajú z Juhovýchodnej Európy, Malej Ázie a Kaukazu.

Pôvod mena Tanacetum

Je odvodené zo zloženiny gréckych slov tanaos (tj. Dlhý, veľký, vytrvalý) a akeomai (tj. Liečim), prípadne athanasia (tj. Nesmrteľnosť). Základ názvu tanaos odkazuje na skutočnosť, že si uschnuté kvety rastliny zachovávajú svoj tvar a farbu.
Starovekí Gréci nazývali bylinu "parthenium", pravdepodobne preto, že bola použitá pri liečbe, aby zachránila život niekoho, kto padol z Parthenónu počas jeho stavby v 5. storočí pred naším letopočtom.

České rodové meno vratič pochádza zo staroslověnského slova vrátyč. Jeden z výkladov českého názvu má svoj pôvod v ľudových poverách, ktoré vratiča pripisovali čarodejnú moc. Podľa nich pomáha k šťastnému návrate z ciest domov, k vyliečeniu nevery a návratu k milovanej osobe.

Symbolika a zaujímavosti

Kvetina symbolizuje, že láska k Tebe ma počarovala. Tanacetum sa teší veľkej popularite v bohato miešaných kyticiach a je skvelou alternatívou za nevestin závoj . Tiež je veľmi obľúbený pre svadobné kytice s divokými kvetmi. Vďaka svojim malým žltobielym kvetom je tiež prezývajú "divoký harmanček". Čerstvá aj sušená vňať odpudzuje mole. Tanacetum je liečivá rastlina. Pôsobí proti horúčke, protireumaticky, znižuje bolesť a podporuje trávenie.

Tanacetum vo svadobnú kyticu

Farby a tvary

Kvety sú "Sedmokráskovité". Jednokveté biele lúčové kvety sú podlhovasté, kotúčové kvety sú žlté. Existujú aj druhy ktoré majú kvety plnokveté. Listy sú žltozelené a majú silnú citrusovú vôňu.

žlté Tanacetumbiele Tanacetumbiele Tanacetum

Starostlivosť o rezané Tanacetum

Kvety pred vložením do vázy zrežte pod tečúcou vodou. Tanacetum je veľmi citlivé na vyšší obsah etylénu v ovzduší, ktorý produkuje zrelé ovocie a zelenina, a nemali by byť umiestňované blízkosti mís s ovocím. Životnosť rezaného Tanacetum vo váhe je pri správnej starostlivosti 8-10 dní.

Ak budete chcieť rastlinu sušiť , zaveste ju ideálne v tmavej miestnosti pri izbovej teplote kvetenstvom dole, takto možno aj v domácich podmienkach dosiahnuť veľmi pekných výsledkov.

pestovatelia

Stars-plant , Van der Boog & Van den Bosch , Jan van der Salm Kwekerij