Vyberáme kvety pre kolegyňu a nadriadenú

Kvety sú vhodný darček pre ženu snáď vždy. Ak dotyčnú dobre nepoznáte, máte väčšiu šancu, že uspejete s čerstvou kvetinou, než s nejakou praktickou drobnostou. Napriek tomu môže byť výber kytice pre kolegyňu oriešok. A tak sme si posvietili na kvety pre kolegyne a nadriadených, ale dokonca aj na kolegov.

Vzťahy určujú, aké kvety pre nadradenú vybrať

Vybrať kvety pre nadradenú sa môže zdať ako zložitá úloha, ale ono je to práve naopak. Vzťahy s nadriadenými - či si tykáme alebo vykáme, či sú mladší alebo starší ročník, či vieme niečo o ich súkromí ...

To všetko sú moc dobrá vodítka. Ak je váš vzťah s nadriadenou čisto profesionálny, rozhodne voľte elegantné, pokojne aj exotické, ale pokiaľ možno neutrálne kvety.

Kytica by mala byť uviazané napríklad z orchideí alebo ľalií . Pozor na farby: biele kvety sú osobné a sú veľa emočné. Hodí sa skôr do kytice pre niekoho blízkeho. Fialové alebo oranžové kvety sú v poriadku.

Takáto kytica nikdy neurazí, pôsobí dôstojne, elegantne a tiež draho - takže si šéfka rozhodne nepomyslí, že ste na nej šetrili. Snáď nie je ani potrebné dodávať, že vek nadriadených je tabu a nedáva sa toľko kvetov, koľko má rokov, ale pre istotu :)

Ak si s nadriadenou tykáte a vaše vzťahy sú viac priateľské, tak sa taká kytice vôbec nehodí. Môže byť naopak osobnejšia a tiež trochu farebnejšia. S počtom to rozhodne nepreháňajte a ani v tomto prípade by počet kvetín nemal zodpovedať veku.

Kytica môže byť pokojne aj miešaná . Farby kvetov by  nemali mať romantický podtext a alebo farbené .

Výber kvetov pre kolegyňu určuje vek

Ktoré kvetiny vybrať pre kolegyňu k narodeninám? U mladších žien je nepísané pravidlo, že by kytice mala byť z jasných farieb kvetov. Rovnako ako je tomu v prípade oblečenia, aj kytice z tmavých kvetov by mladej žene pridala na veku.

Ak je kolegyňa starší ročník, aj v tomto prípade môžete zvoliť svetlejšie kvety do kytice. Možno len pozor na ružové kvety, ktoré sú dievčenské a majú romantický podtext. Pre staršiu ženu, pokiaľ nie je naša partnerka, mamička alebo sestra, sa veľmi nehodí.

Ak váhate, či zvoliť nepárny alebo párny počet kvetín , u starších žien je to takmer bez debát.

Staršia generácia pravidlá okolo počtu kvetov dobre poznajú a dodržiavajú, takže to pre vás znamená darovať iba nepárny počet kvetín.

A ako to majú páni kolegovia s kvetinami?

Hoci sa toho mnoho ľudí obáva a mužom radšej kvety nedáva, je to veľká škoda. Pokiaľ má doma manželku alebo partnerku, určite jej rád prinesie kyticu domov. V tom prípade je ale samozrejmé darovať ku kytici aj niečo pre neho.

Ak je slobodný, kvety pravdepodobne domov neponesie a nechá si ich v práci na stole. Preto vyberte kvety, ktoré mu neurobia hanbu pred kolegami, nadriadenými či klientmi- a to už potom záleží čisto na vašom uvážení a tiež na tom, ako veľmi dobre kolegu poznáte. Čo taká kytica vo firemných farbách?

TIP: Za nás neodporúčame obľúbený darček pre muža, ktorým je v posledných rokoch kytice uviazaná z kvetov a jedla dohromady. Dôvody, prečo nemiešať ovocie, ale aj ďalšie potraviny s kvetinami sme rozoberali v jednom z našich minulých článkov .