Zantedeschia (Kala)

Kala , kornoutice, pochádza z juhu Afriky. V Európe sa táto krásna kvetina začala pestovať od roku 1687 v krajine kvetinám zasľúbenej - Holandsku.

Kríkovitá, hľuznatá rastlina vyrastá do výšky až 150 centimetrov. Listy sú prízemné, dlho stopkaté, střelovitého tvaru dlhé až 45 centimetrov a lesklé. Farba listov môže byť rôzna podľa druhu. Od tmavo zelenej po stredne zelenú, s bielymi bodkami, alebo mramorové.

Z prízemnej ružice listov vyrastá dutá pružná stonka, na ktorej konci sa rozvinie krásne kvetenstvo zložené z šúľky, ktorá je podopretá lievikovitým dlhým puzdrom, ktorý sa v spodnej časti prekrýva. Kvety sú veľmi dekoratívne pre svoj neobvyklý tvar.

Vo viktoriánskej dobe, kedy začal boom kvetov, mala kala, vďaka svojmu vzhľadu, jednoznačne sexuálny význam. Dnes je najmä jej biele prevedenie symbolom čistoty a svätosti. Preto sa kala stala obľúbenou svadobnou kvetinou. Pôvodná farba kal je biela. Avšak existuje nesmierne množstvo odrôd v rôznych farbách a farebných kombináciách. Nové vyšľachtené kultivary sú v odtieňoch žltej, ružovej, oranžovej, červenej a dokonca aj vo farbách zelených, hnedých až fialovo čiernych. Kaly sú na Holandskej kvetinovej burze dostupné po celý rok.

Veľkou prednosťou tejto kvetiny sú jej pružné stonky, ktoré umožňujú tvarovanie do neobvyklých kvetinových aranžmánov. Ďalšou prednosťou tejto krásnej a dekoratívnej kvetiny je jej dlhá životnosť. Pri správnej starostlivosti nám vo váze vydrží aj dlhšie ako 2 týždne. Je potrebné zrezať stonku rovným rezom, pridať do vázy výživu pre rezané kvety a vodu vymieňať každé 3 až 4 dni. Kvety nemajú rady priame slnko, radšej vázu umiestnite do tieňa. Krása týchto kvetov najviac vynikne, ak ich umiestnime do sklenenej priehľadnej vázy len samotné.

Páči sa vám kaly? Vyberte si z aktuálneho sortimentu a užite si jej krásu po dobu niekoľkých týždňov.