Zornica (Hippeastrum) - dokonalá vianočné kvetina

Hippeastrum, česky zornica, dokáže ľahko vykúzliť vianočnú atmosféru.

Ako sa o neho starať a čo má spoločné s amarylis?

Zornica, Amarylis - červený, biely, žíhaný

Pôvod zornice

Hippeastrumpatrí do radu asparagotvaré (Asparagales) a čeľade amarylkovité (Amarylidaceae). Pôvodný areál výskytu zorníc je v tropických a subtropických oblastiach Strednej a Južnej Ameriky.

Do Európy boli privezené ako okrasné rastliny predovšetkým do botanických záhrad na začiatku sedemnásteho storočia. V súčasnosti existuje okolo 90 druhov hippeaster a cez 600 ich hybridov.

Pôvod mena Hippeastrum

Všeobecný názov pre Hippeastrum je "naked lady" (nahá dáma), pretože kvitne na holej stonke a listy vyrastajú neskôr. Latinské pomenovanie rodu Hippeastrum je kombinácia gréckeho slava hippeus (jazdné vojak / rytier) a astron (hviezda) a dalo by sa voľne preložiť ako rytierska hviezda.

Za zmienku stojí ešte to, že zelené rastliny Hippeastrum bývajú často predávané pod názvom Amaryllis. Jedná sa však o chybné označenie, lebo rastlina Amaryllis belladonna patrí síce do rovnakej čeľade rastlín, jej pôvod však nie je v Strednej a Južnej Amerike, ale na juhu Afriky. Amaryllis má pevnú stonku oproti tomu Hippeastrum dutú stonku.

Symbolika a zaujímavosti

Hippeastrum je symbolom pýchy a ohromujúcej krásy. V stredoveku symbolizoval krv lásky narušenej nymfy Amaryllis. Pre viktoriánskych džentlmenov znamená silnú, sebavedomú a veľmi krásnu ženu. Je často k videniu v exotických či svadobných kvetinových väzbách v spoločnosti frézií, orchideí alebo ruží. Patrí sa tiež poznamenať, že rastliny obsahujú veľké množstvo rôznych alkaloidov, ktoré sú však koncentrované predovšetkým v cibuľu.

Farby a tvary

Najbežnejšie farby u Hippeastrum sú červené (vášeň), oranžové (dobré zdravie a šťastie), ružové, biele (ženskosť, čistotu) a ich kombinácie.

Predávajú sa od 1kvetých po 4kveté. Veľkosť možno odvodiť z počtu kusov v boxe. Najväčších je v boxe 8 kusov, najmenších 20 kusov.

Krabica s HippeastremKrabica s hippeastrem

Tvar kvetu má klasický zvončekovitý (GA) alebo viac rozstrapkaný, hviezdicovitý (SP). Hippeastrum sa podľa tvaru svojich kvetov rozlišujú na päť skupín: Velkokveté, Malokveté, Plnokveté, Cybister (exotické), Trumpet (trumpetovité).

fuchsiovej Hippeastrummalokveté Hippeastrumplnokveté Hippeastrumexotické HippestrumTrumpetovité Hippeastrum

Starostlivosť o rezané Hippeastrum

Životnosť rezaných Hippeastrum je pri správnej starostlivosti až 2 týždne. Životnosti môžeme pomôcť aj my sami. Pretože, rovnako ako u tulipánov, rastie stonka neustále aj po zrezaní, treba Hippeastrum umiestniť do vysokej vázy a pravidelne vymieňať vodu a skracovať stonku. U viackvetých rastlín je nutné dávať si pozor na odkvitnuté kvety a tie hneď, akonáhle si ich všimneme, odstrániť.

Jednotlivé kvety zornice sa nehodia pre domáce sušenie vzduchom ani v sušiacich pieskoch, možno ich sušiť len v chemických sušidlách.

pestovatelia

NL van Geest bv , Van der Ende Flowers , Amazone Amaryllis