13.5. Svetový deň pre fair trade

Zatiaľ čo pre väčšinu z nás je dôležitá druhá májová nedeľa ( Deň matiek ), pre poľnohospodárov a pestovateľov po celom svete je nemenej dôležitá druhá májová sobota. Viete prečo? Pretože od roku 2002 sa tento deň stal Svetovým dňom pre fair trade. Cieľom tohto dňa je samozrejme osveta, ale aj podpora spravodlivého obchodu.

Svetový deň pre fair trade v SR

Kým prvé oslavy tohto dňa vo svete boli už v roku 2002, v Českej republike sa začal oficiálne sláviť až o dva roky neskôr. Prvé ročníky boli skromnejšie, menej propagované a podporované ďalšími organizáciami.

Význam Svetového dňa pre fair trade u nás začal silnieť až okolo roku 2006, kedy sa začali organizovať väčšie, celodenné akcie, besedy s politikmi a koncerty. Fair trade v SR začal byť natoľko významný, že sa z jedného dňa stal rovno celý týždeň, ktorému sa hovorí Týždeň pre fair trade.

Ten pripadá na obdobie od 9. do 15. mája. Férovým poľnohospodárom a férovým pracovným podmienkam môžete svoju podporu vyjadriť navštívením besied, ochutnávok alebo verejných diskusií. Za zmienku stojí napríklad Férové raňajky Na Zemi na podporu lokálnych fair trade pestovateľov (14.5.).

Ďalšie drobné akcie prebiehajú nielen v Prahe, ale aj v ďalších mestách. Svoje oslavy Svetového dňa pre fair trade má aj Slovensko.

Mohlo by vás tiež zaujímať - Čo jednotlivé poľnohospodárske certifikáty znamenajú?

Svetový deň pre fair trade

Oficiálny názov je World Fair Trade Day (WFTD). Myšlienka na tento deň sa zrodila v hlave zakladateľky fairtradové módnej značky People Tree (Safia minnee).

Jej myšlienky prevzala za svoje Svetová fairtraidová organizácia (WFTO) pod záštitou ktorej tento deň každý rok oslavuje celá planéta. Safia minnee sa venuje otázkam environmentalizaci a spravodlivému obchodu na poli módneho priemyslu.

Prečo podporovať fair trade?

Skúsme na chvíľu zavrieť oči a predstaviť si:

  • že je naša práca výrazne finančne podhodnocovaná,
  • že by načierno a nútene pracovali aj naše deti,
  • že by sme pracovali v prostredí plnom pesticídov a ďalšej poľnohospodárskej chémie len preto, aby sa ušetrilo na produkci kvetov, kávy, ovocia a zeleniny, čokolády a ďalších produktov poľnohospodárskej výroby.

A to je len malý výpočet toho, s čím sa denne stretávajú zamestnanci, remeselníci a poľnohospodári v rozvojových krajinách. Aj v dnešnej dobe je tu porušovanie ľudských a pracovných práv niečím, čo stále existuje. Tým, že budeme podporovať fair trade trh a kupovať len fair trade výrobky povieme jasné NIE nespravodlivému obchodu.

Všetky naše rezané kvety sú pestované v fair trade podmienkach. Od iných ako od fair trade pestovateľov kvety nenakupujeme. Svetový deň pre fair trade môžete podporiť nákupom rezaných kvetov na Florea.cz a podieľať sa tak na boji proti neférovým pracovným podmienkam a neférovým produktom.