Ako sa starať o rezané kvety 2

V prvom dieli Florea.cz miniseriálu sme vám poradili, ako sa starať o rezané kvety. Tiež sme vám prezradili, ako veľmi je dôležitá voda a jej pravidelná výmena. Dnes sa pozrieme na zúbok stonkám a výžive. Ďalšie dôležité parametre, ktoré môžu predĺžiť (ale aj skrátiť) životnosť rezaných kvetov vo váze.

Ako správne skrátiť stonku

Ako sme už písali, stonka má až obdivuhodnú schopnosť hojenia. Stačí pár desiatok minút a rana sa zacelí, ak  nebude stonka ponorená do vody. A ak je koniec stonky zacelený, kvetina nemôže prijímať vodu.

Rezané kvety od nás zo skladu k vám domov mieria na sucho, teda je potreba stonky zrezať, než ich umiestnite do vázy. K zrezanie stonky používajte len ostrý nôž, aby bol rez dokonalý.

Šikmý rez

Je to najbežnejší typ rezu. Je to taký univerzál, ktorý môžete použiť pre všetky druhy kvetov. Stonka sa perfektne otvorí a kvetina môže prijímať vodu a ďalšie živiny. Šikmý rez je najvhodnejší pre bylinné stonky. Ten majú ruže , ľalie, gerbery, frézie, karafiáty a pod.

U karafiátov len buďte opatrní, aby rez neviedol skrz "kolienka". Šikmý rez je ideálny vykonávať pod uhlom 45 stupňov. Čím väčšiu plochu vytvoríte, tým lepšie. Niektorí floristi odporúčajú vykonávať ho pod tečúcou vlažnou vodou.

Dvojitý rez

Každý správny florista ho použije, hlavne ak chystá kvetinové aranžmány. Tento rez  pomáha kvetine neprepadávať na stranu ťažiska kvetu. Je vhodný pre kvety s drevnatou stonkou, napr. orgovány alebo hortenzie. A ako sa robí dvojitý rez?

Stonku zrežete z oboch strán šikmým rezom. Vytvoríte tak vlastne ostrie kopije. A malý tip na záver: Kvety s drevnatým stonkom by mali prejsť šokovým opatrením. Stonky umiestnite na cca 3 minúty do horúcej vody. Vytlačíte tak vzduch zo stonky.

Pre tulipány a ďalšie jarné kvety je vhodný rovný rez

Rovný rez

Hovorí sa mu tiež rez kolmý. Poznajú ho len ostrieľaní záhradkári a floristi, inak nie je moc známy. Používa sa pre veľmi úzky okruh kvetín, hlavne cibuľnaté kvety ako sú hyacinty, kaly , tulipány, amarylis a narcisy. Rez vykonávame rovno alebo len mierne kolmo (pod menším uhlom ako u šikmého rezu). Kvetinám tento rez bohato stačí na to, aby nasali dostatok vody. Väčší rez by mohol naštartovať hnitie, ktoré je pre tieto kvety typické.

Zalamovanie

Vhodná metóda skracovanie stoniek hlavne pre chryzantémy. Stonky týchto kvetov sú tvorené vlásočnicami, takže vám k zalamovaniu postačí len ostrý nôž. Stonku cez jeho hranu zalomíme a tým vytvoríme veľkú otvorenú plochu. Následne stonky zabaľte do vlhkého handry a roztlačte ich (napr. Valčekom alebo tĺčikom na mäso) po dĺžke až 5 cm. Potom je veľmi dôležité vložiť kvety do vody s výživou a nechať ich odpočinúť v chladnej miestnosti.

Dezinfekcia a výživa pre rezané kvety

Výživové sáčky pre rezané kvety

Nie každá voda, ktorá nám tečie z kohútika je pre rezané kvety ideálne. Často sa píše o tom, aký vplyv má kohútiková voda na naše zdravie, pleť i vlasy, ale čo kvety? Preto je tu výživa v sáčku. Slúži tiež ako dezinfekcia. Vodu dokonale vyčistí a zbaví ju baktérií, ktoré mohli zostať vo váze. Tiež predchádza ranému vzniku nových baktérii.

Od nás dostanete túto výživu automaticky ku všetkým kvetinám aj kyticiam. Už v našom logistickom skladu sú všetky kvety ponorené do výživového roztoku, aby kvety zostali krásne a zdravé. Jeden sáčok vystačí na 0,5 liter čistej vody. Kryštály vo vode dobre rozmiešajte, kým sa úplne nerozpustia.

Dezinfekcia

Kým vložíte kvety do vázy, riadne ju vyčistite. Pomôže vám dezinfekcia, pokojne aj obyčajný alkohol alebo Savo. Ešte lepšie je slabý roztok "Cleaner" z radu Floralife. Keby vám trochu prípravku zostalo na dne vázy, nič sa nedeje. Kvetinám to nijako neublíži.

Prípravky pre rezané kvety

Starostlivosť o rezané kvety môžete dotiahnuť k úplnej dokonalosti použitím ďalších prípravkov. Odporúčaný je napríklad Quick Dip. Namočte doň stonky na cca 2 sekundy. Zaistíte tak kvetinám ten najlepší možný štart. Ďalšou vychytávkou je postrek na zníženie odparovaniu vody vo váze. Hodí sa hlavne vtedy, ak máte vo váze veľkú kyticu kvetov.

...

Čo kvetina, to trochu iná starostlivosti. Nielen rezaným kvetom sa oplatí venovať tú najlepšiu. Ony sa nám za ňu odmenia nádhernými kvetmi, príjemnou vôňou a dlhou životnosťou . To každému milovníkovi kvetín za trochu tej námahy určite stojí. :-)

<<< Návrat na prvý diel Starostlivosť o rezané kvety <<<

>>> Pokračovať na tretí diel Starostlivosť o rezané kvety >>>