Ako sa starať o rezané kvety 3

A máme tu posledný diel na tému" Ako sa starať o rezané kvety." Určite už dokonale zvládate priebežnú starostlivosť a viete, ako sa o kvety starať po príchode domov. Dnes vám prezradíme ešte ďalšie vychytávky, ako predĺžiť životnosť rezaných kvetín. Okrem toho vám tiež predstavíme najväčších nepriateľov rezaných kvetov, ktorým je dobré sa vyhnúť.

 

Vychytávky pre rezané kvety

Čo robiť, keď si domov prinesiete kvety, ale florista vám nedá výživu? Môžete vyskúšať babské rady, ako predĺžiť životnosť rezaných kvetov.

  1. Niektorí odporúčajú cukor. Rozpustite ho vo váze s čistou vodou a údajne vám kvety vydržia dlhšie čerstvé. Rovnako funguje aspirín.
  2. Dobre má fungovať tiež alkohol v kombinácii s kockou cukru. Alkohol funguje ako dezinfekcia, takže zabije všetky baktérie vo vode.
  3. Iný trik našich babičiek hovorí, že stačí vhodiť do vody vo váze strúčik cesnaku.

Ako sa starať o rezané kvety - tipy

  1. Rezaným kvetom svedčí prevarená odstáta voda, ale pokojne aj len odstáta.
  2. Dezinfekčný roztok môžete podporiť pár kvapkami kyseliny citrónovej.
  3. Priniesol vám partner kvety na rande? Požiadajte obsluhu v reštaurácii o vázu s vodou. Pred odchodom namočte papierové obrúsky / vreckovky vo vlažnej vode a obaľte nimi konca stoniek.

Rezaným kvetom vadí zrejúce ovocie

Čo škodí rezaným kvetom

V prvom rade je to nulová starostlivosť o rezané kvety. Ak ich len hodíte do vázy s vodou a ďalej sa im nebudete venovať, za dva až tri dni začnú usychať. Veríme, že to ale nie je váš prípad. :-) Niektoré veci ale robíme nevedomky my všetci. Čo má teda vplyv na životnosť rezaných kvetov a možno o tom ešte viete?

  • Zrejúce ovocie, ktoré je blízko rezaných kvetín, vypúšťa do vzduchu etylén. Tento uhľovodík urýchľuje starnutie kvetín. Aj keď misa s ovocím a brúsená váza s červenými ružami vedľa seba vyzerajú veľmi krásne, vzájomná spoločnosť kvetinám nesvedčí.
  • Prievan, cigaretový dym, zapnuté kúrenie a priame slnko - ďalší nepriatelia rezaných kvetov. Držte ich od nich ďalej.
  • Horúca voda urýchľuje vznik baktérií vo vode. Tieto mrchy teplo milujú, kvety však menej. Ľadová voda im naopak spôsobí šok.
  • Také tulipány ocenia nižšiu hladinu vody. Ak budú mať vo váze vody veľa, rýchlo vyrastú do výšky a skôr opadajú.
  • Hlavne ružiam , ale aj iným kvetom nerobí dobre dažďová voda, ktorá je príliš mäkká.
  • Cestovanie rezané kvety moc nemusia. Hodiny v rozpálenom aute alebo vo vlaku nie sú nič pre nich.

A to je všetko. :-) Máte vy sami nejaké osvedčené tipy, ako predĺžiť životnosť rezaných kvetov? Podeľte sa s nami, ale hlavne aj s ostatnými čitateľmi.

<<< Návrat na druhý diel Starostlivosť o rezané kvety <<<

>>> Chcem si prečítať prvý diel Starostlivosť o rezané kvety <<<