čierna ruža

Vzácna čierna ruža: ohrozený symbol mystiky

Zaujímavá a tajomná, pre niekoho naopak smutná a smolu nosiaca - tak ľudia vnímajú čiernu ružu. V kvetine ako je táto je ale oveľa viac než len symbolika, hlavne história a pokus o jej záchranu. Čierne ruže totiž predtým nebývali farbené ako je tomu teraz.

Existencia čiernej ruže

Väčšina ľudí žije v presvedčení, že čierna ruža neexistuje a varianty ponúkané v obchode sú len zafarbené červené ruže. Majú pravdu, ale len čiastočne. So skutočnou čiernou ružou sa dnes už len tak nestretneme, len s nafarbenými variantmi. Pre zafarbenie sa najčastejšie používa populárna červená ruža Red Naomi , ktorá má najlepšie výsledky.

Napriek tomu na svete čierne ruže existujú. Na vlastné oči ich môžeme vidieť len v obci Half na juhovýchode Turecka. Ale len v lete. Tieto ruže sú zvláštne tým, že sú po celý rok červené a len v lete "nahodí" čierny kabátik. Práve preto si vyslúžili prezývky ako Arabská nevesta, Arabská kráska aj Čierna ruža z HALF. Obec bola svojimi ružami preslávená a bola na ne patrične hrdá.

V roku 2000 postihlo obec nešťastie v podobe pretrhnutej priehrady, ktorá dedinu zatopila. Miestnym sa podarilo vzácne ruže čiastočne zachrániť a presadiť na nové miesto len 10 km od pôvodnej dediny. Občanov ale čakalo nemilé prekvapenie. S príchodom leta sa farba ruží nepremenila z červenej na čiernu.

Ako sa neskôr zistili, išlo o pôdne zloženie. Ružiam svedčila lokalita kvôli vysokej hladine Ph z vody, ktorú dodávala neďaleká rieka Eufrat. Ruže preto boli opäť presadené, tentoraz do skleníkov a čo najbližšie pôvodnej lokalite. Pretože ale v takých podmienkach sa nedá ruže pestovať vo veľkom množstve, hrozí čiernym ružiam zánik. O záchranu čiernej ruže sa pokúšajú tureckí vedci, ktorí sa snažia krížiť rôzne druhy zamatovo červených ruží .

Symbolika čiernej ruže

Čiernu ružu si automaticky kvôli farbe spája väčšina z nás so smrťou. V Turecku naopak patrí čierna ruža medzi symboly mystiky a tajomstva. Viac pozitívnych informácií  sa už o nej nikde nedočítate. Už stáročia je nielen symbolom smrti, ale aj čiernej mágie a anarchizmu.

Napriek tomu si v čiernej ruži každý môžeme nájsť niečo pozitívne sami. Veď názov Čierna ruža si privlastnila rad hudobných skupín, kníh, reštauračných a ubytovacích zariadení atď. Existujú aj takéto tvrdenia, že možno čiernu ružu chápať ako symbol nových začiatkov, kedy kyticou čiernych ruží vo váze zaženieme zlé zvyky a zlé spomienky.