Deň matiek sa blíži

Mamičkám patrí náš obdiv aj naše srdcia. Ale okrem toho im tiež patrí druhá májová nedeľa, kedy sa oslavuje Deň matiek. Odkiaľ sa Sviatok matiek vzal, kto ho vymyslel a prečo ho vôbec slávime?

Deň matiek a jeho história

prani-ke-dni-matek.jpg (21 KB) Už je to viac ako sto rokov, kedy sa zrodila prvotná myšlienka na oficiálne zavedenie osláv Dňa matiek. Písal sa rok 1907 a motívom pre vznik tohto sviatku bola Anna Reeves Jarvisová, ktorá usilovne bojovala za práva matiek.

Ale až o päť rokov neskôr sa tak skutočne stalo a vtedajší americký prezident v roku 1912 vyhlásil prvú oficiálnu oslavu Dňa matiek.

Rovnako ako v Amerike aj v Českej republike pripadá Deň matiek na druhú májovú nedeľu. U nás sa ale začal sláviť až o niečo neskôr a to v roku 1923 na popud Alice Masarykovej.

História sa tento sviatok pokúsila zrušiť a nahradiť oslavami MDŽ. Rodiny si tento sviatok vziať nenechali, a potajomky si ho slávili doma. Znovu a oficiálne sa začal sláviť po roku 1989.

Deň matiek: súčasnosť

Kým sa v niektorých krajinách MDŽ aj Deň matiek zlúčili do jedného sviatku, u nás zostávajú obaja sviatky oddelené. Z roka na rok narastá popularita tohto sviatku a nielen kvetinárstva sú s blížiacim sa Dňom matiek zavalení množstvom objednávok, telefonátov a dotazov.

Deň matiek 2018: Ako vybrať ideálny kvetinu pre mamičku?

 

Dnes už si pravdepodobne nespomenieme na ženy, ktoré za týmto sviatkom pôvodne stáli. O to viac myšlienok smerujeme k našim mamičkám, ktoré by si niekedy ľudovo povedané zaslúžili metál za ich trpezlivosť :)

kvetiny-na-den-matek.jpg (49 KB) Ale hlavne za ich lásku a starostlivosť, vďaka ktorej je nám na svete dobre ♥

Obdarovať svoju mamičku na Deň matiek môžete nielen veľkou pusou, ale aj kvetinou alebo rovno kyticou ruží . Potrebujete pomoc s výberom ideálnej kvetiny alebo s formuláciou srdečného odkazu? Inšpirujte sa v našom článku Ako vybrať kvetinu pre mamičku .

Stačí si u nás vybrať jej obľúbené kvety, alebo môžete staviť na jazyk kvetov alebo znamenie zverokruhu .

Kedy sa bude sláviť Deň matiek nabudúce?

  • Deň matiek 2018: 13. mája
  • Deň matiek 2019: 12. mája
  • Deň matiek 2020: 10. mája