Diel druhý: Orchidea a čo o nej možno (ne) viete

Ako sa starať o rezanú orchideu

V minulom dieli sme si pripomenuli, aké druhy orchideí poznáme. Dnes si povieme ako sa starať o rezané orchidey a kde všade môžeme orchideu využiť.

Ideálne štartové podmienky pre orchidea

Na začiatok je dobré povedať , že nie každá orchidea je vhodné k rezu. Svoju úlohu tu hrajú okrem iného kvety, ich štruktúra a jemnosť, alebo naopak pevnosť.

Orchideu by ste samozrejme mali kúpiť čo najčerstvejšiu. Ak sa vám pod ruku dostane rezaná orchidea, ktorá bude mať sem tam uvadnutý kvet, stačí ju ponoriť na pár minút do teplej vody - orchidea by sa mala spamätať.

Doporučená starostlivosť o rezané orchidey je o niečo dôslednejšia, ako je tomu u ruží alebo iných kvetov. Odmení sa vám ale krásou a maximálnou životnosťou: 4-6 týždňov pre Cymbidium , 1-2 týždne pre Phalaenopsis , Oncidium , Mokara , Paphiopedilum a Aranthera, 7 dní pre Cattleya.

Až vyberiete rezané orchidey z obalu, položte ich na chladné miesto. Ideálna je teplota okolo 10 - 15 ° C. Druhou variantou, ktorá sa odporúča predovšetkým pre orchidey typu Dendrobium , Mokara, Arandaa Aranthera, je postriekať ich kvety rozprašovačom.

Orchideám skráťte stonky šikmým rezom cca o 1-2 cm. Potom ich umiestnite do vázy s teplou vodou, ideálna je teplota okolo 37 - 38 ° C. Stonky rezaných orchideí nie sú tak pevné, preto orchideám doprajte vysokú štíhlu vázu. Podporíte tak ich elegantný tvar a zabránite lámaniu stoniek.

Následná starostlivosť o rezané orchidey

Akonáhle umiestnite orchidey do vázy, držte ich ďalej od priameho slnečného svetla, inak o ne čoskoro prídete. Orchidey sú náchylnejšie na teplo. Situáciu ale neriešte tým, že im budete vetrať. Prievan je ďalším nepriateľom orchideí. Ideálne je teda umiestnenie pri oknách so závesmi, napr. v spálni.

Následná starostlivosť sa už nelíši od starostlivosti o ostatné rezané kvety. Pravidelná výmena vody, skracovanie stoniek a použitie výživy ... Veď už to poznáte :)

Že nie? Potom si prečítajte:

Mohlo by vás zaujímať: Starostlivosť o rezané kvety

 

Využitie rezaných orchideí

Možno si hovoríte, že črepníkové orchideje sú črepníkové orchidey a ich rezaná verzia postráda zmysel. Naopak, pre rezané orchideje nájdeme mnoho spôsobov využitia!

V Reči kvetov sú orchideje symbolom vernosti. Viete si predstaviť lepšiu kvetinu do svadobnej kytice ? Okrem symboliky vdýchnu kytici štipku vznešenosti a punc luxusu.

Ďalšie využitie pre orchideje nájdeme v hotelierstve, reštauračných zariadeniach, relaxačných salónoch a dokonca aj v marketingu či móde. Tam všade si orchideje získali obľubu. Aj váš domov môžu zdobiť prekrásne orchideje.

Ak túžite u vás doma po dávke luxusu a priali by ste si návštevu ohromiť nevšednou výzdobou, stačí aj malá kytice orchideí do vázy.

Vrátiť sa na prvý diel: Orchideje - čo o nich možno (ne) viete