Diel prvý: orchidey a čo o nich možno (ne) viete

Pre niekoho sú orchideje dych berúce kvety , iní v nich naopak vidia okázalú krásu a pýchu. Nemožno im však uprieť vysokú okrasnost v interiéroch a ani fakt, že s nimi aj za málo peňazí vykúzlite "veľa muziky".

Poďme v nasledujúcich dvoch článkoch preskúmať svet orchidejí , predovšetkým tých rezaných a možno medzi nimi nájdete svojho budúceho favorita do vázy. V prvom diele si zhrnieme známe i menej známe druhy orchidejí.

Orchidea: najznámejšie druhy

Vanda

V prírode sa vyskytuje dve desiatky druhov orchidejí, a napriek tomu medzi nimi Vanda vyčnieva ako najvýnimočnejší druh . Dokáže totiž žiť zo vzduchu, ale nielen to: kvitne na modro!

Prirodzene modré kvety sú v prírode tak trochu vzácnosťou, ale orchidea Vanda je ako chameleón a ponúka nielen modré kvety, ale pestrú paletu farieb, ktoré môžu zdobiť váš domov.

Rezaná orchidea Vanda je vhodná pre tých, ktorí nemajú skúsenosti s pestovaním orchideí alebo nemajú čas starať sa o črepníkové orchideje. Výhodou rezaných orchideí je aj ich dlhá životnosť vo váze. Svojimi krásnymi kvetmi vás orchidea typu Vanda budú tešiť niekoľko týždňov.

Vedeli ste, že: všetky Vandy sú prvýkrát kultivované v Thajsku. Keď dostatočne podrastú, kultivácia sa dokončí v Holandsku. Tam sú zavesené v skleníku niekoľko rokov, kým ich kvety nie sú perfektné. To znamená, že orchidea Vanda, ktorú u nás môžete kúpiť žijú už niekoľko rokov!

Cymbidium

Svoj názov Cymbidium si vyslúžilo pre svoj tvar kvetov. Teplo jej svedčí menej, miluje skôr chlad a preto je tiež jednou z mála orchideí dostupných v zime a na jar.

Práve pre svoje nízke teplotné nároky patrí medzi najobľúbenejšie orchidey nielen do bytu. Delí sa na malokveté a veľkokveté . Obe verzie sa môžu pýšiť krásnymi kvetmi sýtych a menej výrazných farieb.

V Ázii je cymbidium symbolom mieru a priateľstva, takže ako symbolický darček pre kamarátku, či už v črepníkovej či rezanej podobe, bude táto orchidea určite perfektné.

Dendrobium

Jej grécky názov prezrádza na túto orchidea mnohé. "Dendron" značí strom a "bios" znamená život. Preto určite nebude žiadnym prekvapením, že táto orchidea rastie na stromoch a na skalách.

Dendrobium patrí medzi celoročne dostupné orchidey a tak si nimi môžete vyzdobiť domov kedykoľvek zatúžite po exotike.

Dendrobium sa delia na dva druhy: compactum a phalaenopsis. Rozdiel medzi nimi nájdeme vo veľkostiach a zafarbenie kvetov. Compactum má oproti phalaenopsis menšie kvety, najčastejšie bielej, modrej a fialovej. Niektoré druhy majú jemnú vôňu .

Phalaenopsis

Najbežnejšie sa vyskytujúca orchidea, s ktorou sa stretnete u niekoho na návšteve, tak v kvetinárstve. Z jedného stvolu vykvitne približne 4-10 kvetov pripomínajúce motýliky.

Odtiaľ phalaenopsis nesie svoju "prezývku" Motýlik. Medzi bežne dostupné farebné varianty patrí biela, svetlúčko ružová a fialová, ale táto orchidea ponúka omnoho pestrejšiu škálu farieb.

Skúste trochu zapátrať, napríklad u nás na e-shope . Medzi našimi phalaenopsis môžete nájsť aj tmavo fialové odrody alebo naopak jemné vanilkové tóny s ružovými bodkami.

Všetky tieto druhy orchideí nájdete u nás na Florea.cz v sekcii Ďalšie kvetiny - Orchidey .