Vôňa kvetov alebo ktoré kvety voňajú?

Vonia? Nevonia? To sa len ťažko pozná, pri nákupe kvetov online. A tie v kvetinárstve predsa tiež moc nevoňajú. Alebo je to inak? Sú takí, ktorí vám budú zaryto tvrdiť, že kvety z obchodu nevoňajú, že voňajú  len tie čerstvo natrhané.

Len ich nechajte, vy po prečítaní tohto článku budete vedieť o vôňi kvetov všetko, aj bez pričuchnutie. Hneď na začiatku si povedzme, že voňajú všetky kvety, pretože to tak skutočne je. Pri výbere kvetov tak záleží len na nás, po akej veľmi omamnej vôňi túžime. Niektoré voňajú len jemne, ako keby ste sa prechádzali čerstvo rozkvitnutou záhradkou, iné voňajú tak výrazne, že sú cítiť aj cez celú miestnosť.

V dnešnom článku si povieme o kvetoch, ktoré voňajú krásne a príjemne, a preto sú skvelými adeptmi do kytice k sviatku, k narodeninám, k výročiu ... skrátka do ktorejkoľvek kytice :)

Ruže , ktoré voňajú

Zaboriť noštek do kytice ruží a plnými dúškami nasávať tú nádhernú, romantickú a snovú vôňu ... Presne tento pocit môžete zažiť na vlastnej koži napr. s ružami Tacazzi. Odroda má krásne kvety v odtieni zrelých čerešní, vôňa pôsobí výnimočne a sviatočne. Akonáhle si raz spomeniete na ich vzhľad, automaticky sa vybaví aj ich úžasná vôňa.

Výraznejšia, ale stále veľmi príjemná je vôňa ruží Moody Blues. Sú dych berúce nielen vôňou, ktorá niekedy pripomína dokonca až vôňu orgovánu, ale aj plným, farebne zaujímavým kvetom.

Ďalšie voňavé ruže, ktoré by vás nemali minúť, ak si chcete užiť nielen krásu ruže, sú odrody Miss Piggy, Navarra a Maritim. Všetky tri patria medzi obľúbené ruže do kytice k výročiu pre svoje jemné a romantické farby, svoje miesto majú aj v miešanej kytici k narodeninám.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo ruže nevoňajú ako kedysi


Ľalia - omamná vôňa, na ktorú nejde zabudnúť

Či už vo svojom živote privoniate ku ktorejkoľvek kvetine, najsilnejší dojem vo vás pravdepodobne zanechajú práve ľalie. Tieto exotické kvety sú svojou vôňou povestné. A práve preto je dobré využívať ľalie na dekoratívne účely do interiéru a nie ako kvety do vázy hneď vedľa postele.

Ich vôňe by ste mali čoskoro dosť, naopak v obývacej izbe je ich vôňa vítaná. Rovnaké je to potom u frézií , ich vôňu možno krásne rozprestrieť do miešanej kytice. Napr. do tej svadobnej , a mať túto sviežu a nezameniteľnú vôňu frézií navždy spojenú s týmto výnimočný momentom.

Karafiáty - sladké voňavé potešenie

Pestrá škála dostupných farieb dávno zobudila históriu, s ktorou bola táto kvetina spájaná. Karafiáty existujú v toľkých krásnych farebných kombináciách, ktoré berú dych. Bola by preto veľká škoda, keby k ich kvetom bolo zbytočné pričuchnúť. Našťastie sa môžeme kochať sladkou záhradnou vôňou, ktorá kvitne spolu s kvetmi.

Ďalšie kvety, ktoré voňajú sú napríklad: hyacinty , narcisy a niektoré druhy tulipánov .