dušičky 2020

aneb aké kvety a koľko sa hodí na Deň zosnulých?

Pamiatka zosnulých každoročne nastáva 2. novembra. Aké kvety sú v túto dobu dostupné a zároveň vhodné na Dušičky? V akom počte, farbách a úprave?


Vhodná kvetina na Dušičky 2020

Farebná chryzantéma, ale aj impozantné ruže, ľalie alebo karafiát. Všetky tieto kvety majú spoločnú moc uctiť pamiatku vašich blízkych.

Ak premýšľate, ktorý druh bude zdobiť najdlhšie, potom vedzte, že jesenná podmienky najviac želajú chryzantémam . Možno práve preto sa tejto kvetine mnohých farieb i tvarov hovorí chryzantéma. V našich končinách je dlhodobo zaškatuľkovaný ako cintorínsky. Naproti tomu v Japonsku je národný kvetinou .

kytice-na-hrob-dusicky.jpg (184 KB)

Počet kvetov na Dušičky

Dopustíte sa hanby, keď na Deň zosnulých nedodržíte určitý počet kvetov ? Nie tak celkom. Bývalo zvykom dávať párny počet kvetín. Napríklad u páru kvetov bola jedna z nich určená Bohu, druhá zosnulému.

V tomto prípade je srdce vždy väčšia poradca než etiketa. Číslo môže symbolizovať vek zomrelého. Alebo sa na hrobe zíde presne toľko kvetov, koľko členov rodiny na neho myslí a spomína. Práve symbolika hrá v osobitých spomienkach významnú úlohu.


Kvetinová etiketa na Deň zosnulých

Musia byť farba kvetov na Dušičky decentné? Aj tu hovoríme: Nič nie je vopred dané. Využiť hravého, hocikedy aj divokejšieho pôvabu jesenných farieb prírody nie je neúctivé. Vďaka Kvetomluva a farebné symbolike kvetín však môžete ešte viac vyjadriť svoje pocity, či odkaz, ktorý chcete odovzdať človeku, ktorý tu s vami už nie je.

kvetiny-na-hrob-dusicky.jpg (168 KB)
Výzdoba hrobu na Dušičky je vo vašich rukách

Vedzte, že zlý výber v tomto prípade skrátka neexistuje .Květinová etiketa je užitočná pomôcka, ale vždy si musíte položiť otázku: Akí vaši blízki boli? Čo je robilo šťastné? Privoňali by potešene ku kytici chryzatném, obdivovali by zaujímavý veniec plný prírodných prvkov jesene? Milovali ruže?

Tá spomienka je len vaša. A v deň, keď sa brána medzi oboma svetmi zdá bližšie ako inokedy, to platí dvojnásobne.