Dušičky a chryzantémy. Ako to vlastne je?

K novembru, okrem predvianočnej paniky, neodmysliteľne patria Dušičky. Väčšina z nás ich vníma ako smutný sviatok, kedy sa nám cnie po zosnulých osobách. Pritom len záleží na uhle pohľadu. Veď oslavujeme odkaz zosnulých a spomíname na to krásne a veselé, čo sme s nimi zažili.

Letom svetom s chryzantémou

Či už to vy máte akokoľvek, Sviatok zosnulých je spojený s jednou veľmi krásnou kvetinou, ktorá je s týmto sviatkom spájaná tak trochu neoprávnene. Má mnoho mien: kráľovná jesene, Katarínka alebo chryzantéma.   Tušíte? Predsa chryzantéma !

Kvetina krásna na pohľad, ktorá sa pestuje v širokej škále farieb a veľkostí. Nielen narodeninové kytice dokáže neuveriteľne obohatiť a pretože chryzantéma veľa vydrží, môžeme sa z nej radovať skutočne dlho. Prečo je teda chryzantéma smútočné kvetina?

Kto vie. V histórii sa len ťažko dopátrajú toho, prečo chryzantéma patrí medzi najčastejšie kupované kvety na hrob. Môžeme sa opierať len o reč kvetov, kde je chryzantéma označovaná za symbol večnosti.

Najviac pravdepodobný dôvod ale bude, že chryzantéma je praktickou kvetinou s "tuhým korienkom" a odolá aj chladnejšiemu počasiu. Našťastie predsudky voči chryzantéme miznú a na hroboch dostávajú priestor aj iné kvety.

Nie je len chryzantéma, čo sa na hrob nosí

Možno to bude faktom, že si pozostalí posledných pár rokov robia z výzdoby hrobov menšie hobby a na cintorínoch to na Všetkých svätých vyzerá ako v kvetinárstve.

Tu pravidlo, že menej je viac neplatí. Ľudia sa začali predbiehať v tom, či kvetinová výzdoba na hrob bude zaujímavejšie, krajšie a drahšie. Na takúto výzdobu už je chryzantéma málo.

Preto sa do popredia dostávajú iné jesenné kvety, napr. Vres, sirôtky a astry (kvôli trvanlivosti), ale čím ďalej viac k videniu sú aj veľké misky do ktorých ľudia aranžujú ihličie, šišky, Gaultéria, levanduľu, gerbery , karafiáty atď.

Ďalšou alternatívou sú Slamienkové alebo Šiškové   vence , ktoré možno bohato dozdobiť podľa vlastného vkusu. Skrátka rovnako ako pri výbere narodeninovej kytice , ani tu sa medze nekladú. Niektoré hroby zdobia dokonca aj kaly alebo orchidey v skle!

Mohlo by vás tiež zaujímať: Farbené kvety

 

Ak je pre Vás tiež chryzantémy na hrob škoda, alebo chcete hrob vyzdobiť obľúbenými kvetmi zosnulého, na našom e-shope iste nájdete vhodné   rezané kvety . Že sa radšej budete držať tradície a pokukujete po chryzantémach? Aj tých je na Florea dostatok, môžete vyberať  podľa farieb, tak počtu kvetov alebo podľa gramáže.