Kvetinová etiketa radí, ako vybrať kyticu pre pani učiteľku

K vysvedčeniu neodmysliteľne patrí kytica pre učiteľa, na začiatku školského roka môže byť užitočný aj malý kvet. Ako vybrať správnu kvetinu pre učiteľa? Je kytica vhodná aj pre učiteľa? A čo učitelia v materských školách?

Odpovědi jsme našli v květinové etiketě u Ladislava Špačka.

 

Ako vybrať správnu kyticu pre pani učiteľku?

"Začiatok či koniec školského roka, to sú z hľadiska kvetinovej etikety dve rozdielne situácie," radí majster etikety Ladislav Špaček a dodáva: "Na začiatku školského roka by sme mali voliť asi kytičku menšiu, tá je pre pani učiteľku a je to len taká pozornosť. Určite by to nemala byť obrovská kytica 100 ruží, to by sa pani učiteľka cítila veľmi zaviazaná. Skôr sa hodí malá kytička sviežich letných farieb, pretože je stále ešte prechod leta a jesene, a väčšia kvetina sa hodí skôr na koniec školského roka, pani učiteľka privíta ako farby, tak vône."

Čo keď ale pani učiteľka dostane od svojich žiakov kytíc veľa?

Dokonalým riešením sú kvetinové krabičky , ktoré svojim výtvarným prevedením poteší a zároveň pani učiteľka nebude musieť riešiť nedostatok váz. Kvety v kvetinových škatuľkách sú totiž vypíchavané do špeciálnej aranžérskej hmoty a pri správnej starostlivosti vydržia čerstvé rovnako dlho ako kytica vo váze.

Kytica pre pána učiteľa: áno či nie?

Aj pán učiteľ má nárok na odmenu za svoju dobre odvedenú prácu. Ovšem kvetinová etika hovorí, že by sme mali voliť odlišné kytice, ako volíme pre pani učiteľku. Najväčší rozdiel by mal byť vo farbách kytice. Všeobecne neodporúčame venovať mužom kyticu nežných farieb. Ideálne sú také farby, ktoré nie sú spojené s krehkosťou a jemnosťou. Naopak kytice s modrými kvetmi ruží, alebo temne s červenými až čiernymi (Black Baccara), alebo až hnedými trsovými ružami (Chococcino) sú v kytici pre pána učiteľa vítané.

Líši sa aj spôsob väzby kytice, zatiaľ čo pre pani učiteľku volíme kyticu viazanú doguľata a napríklad i s romantickými prvkami, kytica pre mužov by mala byť viazaná naplocho a bez nežných perličiek a ozdobných stúh.

Květy pre pani učiteľku

Dávajú deti v škôlke učiteľkám kvety?

Deti si zo škôlky síce neodnášajú žiadne vysvedčenia, zato bývajú "vyblbnuté" a plné nových informácií. Podľa nás si aj pani učiteľka z materskej škôlky kyticu zaslúži. Môže byť drobnejšie, alebo sa môže jednať iba o jednu kvetinu, ale vždy splní svoj účel – vždy poteší. Malé deti navyše zo všetkého najradšej robia radosť svojim blízkym, a tak môže byť odovzdanie kytice pani učiteľke veľmi milá skúsenosť.

Aj tí najmenší z mužov sa môžu učiť kvetinovej etike hneď od mala.

Zhrnutie na záver

  • Na začiatok školského roka volíme menšie kytice vo striedmejších farbách.
  • Kytice na koniec školského roka by mali byť doguľata viazané, väčšie a pestrejšie.
  • Originálnou alternatívou ku klasickým kyticiam sú kvetinové krabičky, ktoré riešia prípadný problém s nedostatkom váz.
  • Kytica pre pána učiteľa by mala byť naplocho viazaná, v modrých, čiernych alebo hnedých farbách bez romantických prvkov.
  • Pani učiteľky v škôlke si tiež zaslúži kvety.

Mohlo by vás zaujímať: Básničky, priania a poďakovanie pre pani učiteľku