Medzinárodný deň priateľstva

Medzinárodný deň priateľstva sa oslavuje 30. júla. Existuje od roku 1958 a jeho zakladateľskou krajínou je Paraguaj. Až v roku 2011 ho OSN zaradila na oficiálny zoznam medzinárodných sviatkov. Do tohto zoznamu patrí aj Deň Zeme, Medzinárodný deň dobrovoľníkov a Svetový deň vody.

Medzinárodný deň priateľstva - história

Základné kamene Medzinárodného dňa priateľstvo boli údajne položené oveľa skôr ako v roku 1958. Prvé zmienky sa objavujú už v roku 1920. Spoločnosť Hallmark cards, konkrétne jej zakladateľka, ktorá vymyslela deň priateľov, dostala od spotrebiteľov ľadovú sprchu. Tento sviatok vnímali len ako podlý komerčný trik, ako predať viac blahoželaní , ktoré firma vyrábala.

Nápad na skutočný deň priateľov dostal lekár Ramon Artemio Bracho. Mnoho rokov pracoval ako doktor vo vidieckych oblastiach. Potom sa stal vojenským lekárom Ministerstva národnej obrany a Ústrednej vojenskej nemocnice. 20. júla 1958, počas večere s kolegami, dostal nápad.

Čo tak založiť Svetový deň priateľstva? Ešte tej istej noci založili spoločenstvo menom Cruzada Mundial de la Amistad (Svetová priateľská krížová výprava). Filozofiou tejto "organizácie" bola podpora priateľstva nehľadiac na rasu, farbu, náboženstva či bohatstvo. Veril, že priateľstvo je tá najsilnejšia hodnota.

Deň priateľov vo svete

Sviatok priateľstva sa uchytil aj v ďalších krajinách, ktoré ho prijali za významný deň. Svetová priateľská krížová výprava dlhé roky usilovala o to, aby OSN uznala tento deň priateľstva ako oficiálny. Po niekoľkých pokusoch boli konečne úspešní. Valné zhromaždenie OSN 27. júla 2011 vyzvalo členské štáty k oslavám priateľstva, v súlade s ich kultúrou a zvykmi.

Ďalej boli vyzvané, aby prostredníctvom vzdelávacích akcií zvyšovali povedomie verejnosti o existencii Medzinárodného dňa priateľov. Nie vo všetkých krajinách sveta sa oslavuje deň priateľov v rovnaký deň. Napríklad v Indii pripadá tento deň na prvú augustovú nedeľu, v Ohiu dokonca už 8. apríla.

Fínsko a Estónsko dokonca spojili deň priateľstva sa sv. Valentínom a oslavuje ho v rovnaký deň. Paraquay dodnes tento významný deň slávi naozaj veľkolepo. Samozrejme ako inak než festivalom s pestrofarebnými kostýmami a hudbou.

Deň priateľov v SR

Čo vám budeme rozprávať. Medzinárodná dni v SR sa takmer neoslavuje, teda ani deň priateľov. Chcete napriek tomu tento deň osláviť so svojou najlepšou kamarátkou či kamarátom? Inšpirujte sa vo svete! Tradíciou je spoločné popíjanie a tancovanie, spomínanie, darovanie drobných darčekov a hlavne kvetín .

Symboly priateľstva vo svete

Keď sme boli malí, jediným a pravým dôkazom kamarátstvo pre nás bol náramok priateľstva. Niektorí z nás mali tie najfarebnejšie korálkové náramky, iní pletené náramky so vzorom. Väčšinou sme ich plietli sami, pretože to bolo viac "cool". Nosili sme ich až do rozpadnutie (alebo kým sme si nenašli iného kamaráta).

V Číne, ale aj iných krajinách je symbolom priateľstva a dlhovekosti chryzantéma . TA chryzantéma, ktorá u nás stále má tak pečať zlej povesť pohrebnej kvetiny. Za ďalšie kvety priateľstva sú považované trebárs žlté ruže . Pozor, pokiaľ ich daruje partner partnerke, hovorí tým: "Žiarlite na teba!"

Hovorí sa, že priateľstvo medzi mužom a ženou neexistuje. Podľa niektorých je priateľstvo silnejší zväzok než ten manželský. Psychológovia tvrdia, že priateľstvo robí ľudí šťastnejšími ... Skrátka na tému priateľstva existuje nespočetné množstvo kníh, filmov, citátov aj štúdií. Nech je pravda kdekoľvek, jedno je isté - každé priateľstvo je unikátne a je potrebné ho osláviť.