Pestovatelia pod lupou

Neraz sa pestovatelia kvetín mohli presvedčiť, že sú prísne strážení nielen okom odborníkov a organizácií, ale tiež spotrebiteľmi a médiami. Dôkazom je napríklad dokumentárny film z roku 2010 Kvitnúci obchod, ktorý svojím zverejnením razantne prispel k zlepšeniu pracovných podmienok v krajinách tretieho sveta. Aj koncových spotrebiteľov dokument primäl zaujímať sa o pôvod ponúkaných produktov a vyžadovať ich častejšiu prítomnosť v obchodoch.

Tento rok si médiá napríklad stúpili na veľkú rybu kvetinového priemyslu. O uznávanou a certifikovanou pestovateľskú spoločnosť sa začal zaujímať holandský televízny dokument. Údajne odhalil daňové podvody vo firme, ale aj porušovanie pracovných a poľnohospodárskych noriem, ku ktorým je pestovateľ ako držiteľ Fairtrade certifikácia zaviazaní.

Na to ihneď reagovala nielen verejnosť, ale predovšetkým Fairtrade Foundation, ktorá však neodhalila žiadne problémy a upokojila verejnosť vyhlásením, že je všetko v poriadku. Ako je nielen na týchto príkladoch vidieť poľnohospodárske certifikáty nie sú len opečiatkovaný papier a logo na produkte, ale je to veľmi vážne braný záväzok voči celej spoločnosti. Aj len malé pochybenia sa hneď skúmajú pod drobnohľadom, aby nedochádzalo k ničeniu prírody aj nedôstojnými pracovnými podmienkami.

Neexistuje tak prakticky žiadny spôsob, ako by mohli pestovatelia získať certifikáciu a zároveň podvádzať. V prípade že sa  pochybenia potvrdí, snaží sa organizácia, ktorá vykonáva kontrolu a vydávanie certifikácií, riešiť situáciu najskôr nápravou a opätovným poučením o právach a povinnostiach poľnohospodárov.

Ak sa z následných kontrol zistí, že k náprave nedošlo, certifikáty budú odobraté a pestovateľ zmizne z oficiálnej databázy organizácie. Snáď oveľa horšie je ale fakt, že si spoločnosť nenávratne poškodí reputáciu, môže prísť o kupca, ktorí uprednostňuje certifikovaných pestovateľov a v najhoršom prípade sa farmy zatvoria. Preto snáď ani nie je možné, aby pestovatelia riskovali a podvádzali svojich obchodných partnerov a zákazníkov. Veď kto by chcel prísť o spoločnosť, ktorú niektorí pestovatelia budujú aj desiatky rokov?

Byť držiteľom niektorého z certifikátov je nielen otázkou povesti. Dnes každý dobrý predajca uprednostňuje minimálne Fairtrade pestovateľov a tí necertifikovateľný tak prichádza o veľkú časť zákazníkov a často pre nich nie je miesto ani na kvetinových burzách. Čo je dobre, pretože len spätná väzba tohto druhu prinúti pestovateľov začať myslieť ekologicky, vážiť si svojich zamestnancov a pestovať naozaj férové produkty.

Aj my vo Florea sa aktívne zaujímame o našich holandských dodávateľov a osobne ich navštevujeme v ich kvetinových kráľovstvách. Dodávateľa z Afriky plánujeme v blízkej dobe tiež navštíviť a podať vám z nášho prieskumu maximum informácií. Tešte sa!