Počet kvetov letom svetom

Mnoho tradícií a zvykov spojených s kvetinami sa pomaličky vytráca. Je to trochu škoda, predsa len niektoré z tradícií sú romantické, lichotivé a niekedy toho vie povedať viac, ako slová samotné. Jediný spôsob, ako o tieto tradície neprísť je udržiavať ich vo svojom okolí a medzi svojimi blízkymi. Dnes sa pozrieme na počty kvetín, pretože nielen reč kvetov je rozhodujúca.

Počet kvetov k narodeninám

Kvety k narodeninám bývajú pre mnoho mužov (ale i žien) veľkým orieškom. Nepárny alebo párny počet kvetov k narodeninám?

Neurazím ženu, keď sa rozhodnem darovať jej toľko ruží, koľko sviečok na torte má? Odpoveď na prvú otázku vás možno prekvapí.

Áno, párny počet kvetín k narodeninám je povolený. Etiketa v tomto prípade urobila výnimku. Odpoveď na druhú otázku je, že záleží na tom, komu kvety darujeme.

Mamičku alebo babičku iste neurazíme, za to šéfka alebo svokra by to mohli pochopiť ako narážku na ich vek.

Počet kvetov k výročiu

Je to dosť podobné ako v prípade kytice k narodeninám. Muži najčastejšie darujú toľko ruží, koľko rokov alebo mesiacov sú so svojou láskou. Tzn. 4 ruže za 4 spoločné roky, alebo 21 ruží za 21 spoločných mesiacov. Tým sa vlastne nedá nič pokaziť a možno tým ospravedlniť aj párny počet ruží.

Počet kvetov pre pani učiteľku, pani doktorku a pod.

Aj tieto ženy si iste zaslúžia kvety. Ak netušíte, ako k takým tradíciám pristupujú, počet kvetov pre ženu, ktorú nepoznáme by mal byť vždy nepárny (výnimku tvorí kvetina na prvom rande).

Počet ruží alebo iných kvetov vo svadobnej kytici

Pre počet kvetín vo svadobnej kytici nie sú dané žiadne pravidlá. Etiketa sa o tom nezmieňuje a tak záleží len na vkuse nevesty.

Mal by sa voliť taký počet kvetín, aby svadobná kytica nebola veľmi ťažká, ale zase nesmie byť tak ľahká, aby pri hádzaní neuletela :)

Ak je svadobná kytica len z ruží, nevesty udávajú, že ideálny počet je okolo 15 - 25.

Ak je svadobná kytica miešaná, mala by byť maximálne z dvadsiatich stoniek + dekoračná zeleň do kytice .

Koľko kvetín na hrob alebo smútočný obrad

Tu budeme pomerne struční. Počet kvetov na hrob bol, je a vždy bude párny, inak budete za neokrôchanca, ktorý nectí pamiatku zosnulého - taká je etiketa. Výnimkou je jedna kvetina donesená na hrob, väčšinou biela ruža . Symbolizuje mladý život, ktorý vyhasol príliš skoro.

Kvety na prvom rande: koľko kvetín je správne?

Ideálny počet kvetín na prvé rande je ... jedna! Ideálne slnečnice , ruže alebo gerbera . Ale o tom akú kvetinu priniesť na prvé rande píšeme zase inde . Jedna kvetina na prvé rande je ideálny hneď z niekoľkých dôvodov:

  • svojej vyvolenej ukážete, že máte dobré vychovanie a poznáte etiketu,
  • mlčky jej tým dáte najavo, že ju vnímate ako ženu, ktorá za to stojí,
  • nevyplašíte ju - väčší počet kvetov by mohol znamenať, že si ju buď chcete kupovať darčekom alebo od nej očakávate na oplátku doprovod k vám domov.