Prečo ruže nevoňajú ako kedysi?

Vedci odhalili, že ruže už nevoňajú ako predtým, pretože zákazníci dávajú prednosť kráse pred vônou

Čo je tá úplne prvá vec, ktorú urobíte, keď uvidíte kvitnúce ružu? Samozrejme, že do nej zaboríte nos! Každý to tak robí. Akonáhle dostane ružu, privoniate si s nádejou, že ucítite sladkú vôňu.

Nanešťastie nie je výnimkou, že neucítite nič. Žiadnu vôňu, žiadne aróma, skrátka nič. Ruže sa po stovky rokov vynímali sladkou, príjemnou vôňou, tak prečo už nevonia tak ako predtým? Kľúčom k tejto odpovedi sú tri slová: odolnosť, krása a životnosť.

Odolnosť na úkor vône ruže

Ruže sú dnes šľachtené tak, aby boli nielen prekrásne a pýšili sa dlhou životnosťou, ale hlavne, aby boli odolné voči chorobám. A to je dobre, pretože čím odolnejšie ruže, tým menej chemických postrekov a tým vyšší výnos. V praxi to znamená, že pestovanie odolných ruží šetrí životné prostredie, a zároveň čím vyšší výnos, tým nižšia cena, takže sú ruže dostupnejšie.

Ukázalo sa však, že gén, ktorý zaisťuje odolnosť voči chorobám, sa zle znáša s génom, ktorý nesie informáciu o vôňi. Vzhľadom k tomu, že sa v posledných 15 rokoch šľachtitelia zameriavali najmä na odolnosť ruží, musela ísť vôňa stranou.

Ruže majú vôňu v génoch

Vedci dokázali presne určiť gén, ktorý je zodpovedný za vôňu kvetov. To je skvelá správa pre všetkých milovníkov voňavých ruží. Tieto znalosti sú totiž kľúčové pre šľachtiteľa a pestovateľov preto, aby boli schopní vypestovať také ruže, ktoré sú ako odolné voči chorobám, tak krásne na pohľad a zároveň vonavé.

Tím vedcov urobil svoj objav na základe porovnania dvoch ruží - Papa Meilland, ktorá má silnú vôňu a Rouge Meilland, ktorá naopak nevonia takmer vôbec. Voňavá ruže Papa Meilland disponuje génom, ktorý spúšťa enzým RhNUDX1, ktorý je zodpovedný za arómu kvetín.

Vôňa planých ruží

Pre divokej ruže je vôňa základným predpokladom pre prežitie. Na svoju vôňu lákajú včely k opelovaniu. Rezané ruže včely nepotrebujú a vďaka tomu postupne stratili svoju vôňu ako nástroj na vábenie.

Philippe Hugueny, vedec, ktorého práca bola publikovaná v časopise Science, vysvetlil: "V šľachtených ružiach nemá vôňa žiadnu reprodukčnú funkciu, je len pre potechu. A preto stratí šľachtená ruža svoju vôňu, je to zlé. Ale ak svoju vôňu stratí planá ruže - vymrie. "

Je kľúčom k vôni ruže genetická modifikácia?

Philippe Hugeny z Francúzskeho inštitútu poľnohospodárskeho výskumu verí, že objav pomôže sa šľachtením takých ruží, ktoré nielen krásne vyzerajú, ale sú aj voňavé. A vďaka rozlúšteniu týchto voňavých procesov ruží nebudú potrebné žiadne zásahy do genómov ruží.

Kým v Európe nie je žiadny dopyt po geneticky modifikovaných ružiach, v Japonsku sa na výskum geneticky modifikovaných ruží pozerajú inak (momentálne sa snaží genetickými mutáciami vyšľachtiť modrú ružu ), preto je dosť možné, že výskum Dr. Hugenyho budú považovať za bezpredmetný a budú ďalej pokračovať v pokusoch s génmi.