Rozdiely medzi holandskými a africkými ružami

V jednom z predchádzajúcich článkov sme vám ľahko priblížili ruže z Kene. Ako ale možno už tušíte, nie je to jediná lokalita, odkiaľ sa denne vyváža do celého sveta stoticíc rezaných ruží. Produkcia prebieha tiež napr. V Číne, Ekvádore a Holandsku. Najčastejšie zdobia vašu vázu práve tie z Holandska a Afriky. Poďme si ich dnes porovnať, ako z hľadiska kvality, tak z hľadiska pestovania a dovozu.

Africké ruže

Možno by ste len ťažko tipovali Afriku ako jednu z najvhodnejších lokalít pre pestovanie ruží, ale ... Dostatok žeravého africkej slniečka a pestovanie pod holým nebom - čo viac si priať? Počasie v Afrike je prakticky po celý rok stabilné, ušetrí sa tak veľké náklady za umelé vykurovanie a za klimatizáciu. A čo potom ich pestovanie, to je oveľa rýchlejšie. Africké ruže sa tu vypestujú za 3 týždne.

Vďaka dostatku hrejivých slnečných lúčov a vyšším teplotám môžete na afrických ružiach obdivovať ich plnú sýtu farbu aj vysokú kvalitu ruží. Ročne opustí africké farmy viac ako 400 miliónov ruží. Pokiaľ vo vás toto číslo prebudilo obavy o miestne prírodné zdroje, veď toľko ruží potrebuje more vody, môžete byť bez starostí. Pestovatelia vodu k zalievanie ruží recyklujú.

Ako ale môžete mať skutočnú istotu? Každá poctivo vypestovaná ruža nesie označenie Fairtrade . Znamená to, že bola nielen vypestovaná ekologicky, ale aj dala prácu a sociálne istoty viac ako dvesto tisícom obyvateľom. Posledným, a nemenej dôležitým, faktom je, že africké ruže stihnú byť na holandskej kvetinovej burze skôr ako za 24 hodín. Ruže tak kupujeme skutočne čerstvé.

Holandské ruže

Aj tie majú výhodu v tom, že na holandskú kvetinovú burzu doputujú veľmi skoro. Veď to majú za rohom :) Vzhľadom k tomu, že podnebie v Holandsku nie je také stabilné a hrejivé ako v Afrike, prebieha pestovanie ruží v skleníkoch. Náklady na vykurovanie, klimatizáciu aj zavlažovanie sú síce o dosť väčšie, ale aj holandskí pestovatelia si s takým problémom dokázali poradiť.

Napr. recyklujú dažďovú vodu alebo vyrábajú vlastný zemný plyn, ktorým zatepľujú skleníky a svietia ružiam. Medzi také patrí aj holandský pestovateľ Fransen Roses, ktorého sme v minulom roku osobne navštívili

A pretože kto nevlastní Fairtrade certifikát, ako by v poľnohospodárskom priemysle ani neexistoval, aj holandskí pestovatelia na základe neho pestujú svoje ruže. Veď ekologicky šetrná výroba by mala byť celosvetovým záujmom a kto iný by ju mal podporovať viac než sami poľnohospodári.

Poďme si teda zhrnúť rozdiel medzi africkými a holandskými ružami

Nemožno povedať, že by africké ruže boli kvalitnejšie ako ruže holandské. Nezáleží ani tak na produkčné oblasti, ako na pestovateľoch samotných. Na akéj pôde ruže rastú? Ako pestovatelia hnoja a zalievajú? Ako hubia škodcov ? Ako je o ruže postarané počas prevozu od pestovateľa na burzu a z burzy k zákazníkom? To sú rozhodujúce faktory z hľadiska kvality.

V čom je teda hlavný rozdiel medzi africkými a holandskými ružami? Vo vzhľade. Produkčná oblasť máva vplyv na silu a spoľahlivosť stoniek, na veľkosť, sýtosť farby a vôňu kvetov a tiež na defekty v podobe nerovných stoniek, farebných odchýlok od pôvodnej farby a pod.

Preto sú nie všetky kultivary vhodné pre univerzálne pestovanie a niektoré sa oplatí pestovať len v Afrike a niektoré len v Holandsku. Potom sú zasa kultivary, u ktorých nepoznáte rozdiel, či už sa pestujú v skleníku alebo pod holým nebom. Aby pestovatelia nemuseli robiť kompromisy, často sa uchyľujú k zakladaniu fabrík v oboch lokalitách.

Na Florea nájdete ako holandské ruže, tak africké ruže od tých najlepších pestovateľov. Všetky ruže, ktoré vyberáme, sú samozrejme Fairtrade. S väčšinou pestovateľov dnes už komunikujeme napriamo a preto máme stopercentnú istotu, že vám ponúkame tie najlepšie ruže do kytice aj do vázy.