Rozkvitnuté leto je tu: aké kvety kúpiť a ako sa o nich starať

Leto patrí kvetom! Prázdniny, slnko, odpočinok na rozkvitnutej lúke, vône bylín, romantické svadby alebo rodinné oslavy. A nádherné kytice. Ako sa o nich starať, aby i v teple krásne kvitli? Ako moc vie správna preprava predĺžiť ich životnosť?

Kytica slnečníc

Letu kraľujú európske kvety

Letná sezóna patrí európskym pestovateľom. Zatiaľ čo v zime dovážame kvety z južnej pologule, v dobe, keď je v Európe leto, je v týchto lokalitách samý dážď a kvety tak majú horší kvalitu. V lete tiež končí sezóna tulipánov, posledné kúsky si môžete kúpiť za tradične výhodné ceny.

A aké kvety letu vládnu? Stálicami sú pivonky, záhradné ruže, ozdoby do kytíc (napr. nádherná limonka s nežnými fialovými kvietkami) a kvety s mäkkými stonkami. Letom priamo kričia žiarivo žlté slnečnice, krehké margarétky a lúčne kvetinky, bohaté hortenzie v pastelových farbách a romantická eustoma, ktoré sa hodia snáď do každej kytice. 

Leto je čas svadobných kytíc a nádherných ruží David Austin

Letnej ponuke kraľujú záhradné ruže David Austin, nežné a aristokratické, ako stvorené na svadobné kytice. Majú neobvykle veľký kvet a krásnu vôňu. My ich ponúkame od nemeckého pestovateľa Wans Roses. Ten ich pestuje v súlade s prírodou, tzv. CO2 neutrálne (kvety pestuje len v sezóne, v letných mesiacoch skleníky nevykuruje a v zimných využíva odpadové teplo). 

Pokiaľ si tieto superprémiové ruže vyberiete do svadobnej kytice, naplánujte si ich nákup tak, aby vo svadobný deň rozkvitli v celej svojej nežnej kráse. Naša skúsená floristka vám z nich vytvorí kyticu podľa vášho priania. Nemusíte sa pritom spútať tradíciou ani módou, váš veľký deň patrí len vám. Pokiaľ sa chcete nechať inšpirovať, prečítajte si o trendoch svadobných kytíc a väzieb. Klasikou je guľatá väzba, tento rok je vďaka seriálu Koruna (The Crown) opäť populárna previslá väzba po vzoru princezny Diany. 

Anglické ruže David Austin

Na preprave záleží: prečo kytice nemajú cestovať taxíkom

Výber krásnej letnej kytice máte za sebou, ale viete, že jej dovoz a starostlivosť o ňu sú rovnako dôležité? Nie len vy sa totiž v letných horúčavách potíte. I kvetom sa omnoho rýchlejšie odparuje voda, ktorú potrebujú k životu. Keď zvolíte nevhodného dopravcu, dorazia k vám kvety pokrčené a unavené ako svadobný hosť z Moravy po ceste rýchlikom s pokazenou klimatizáciou. 

Dovoz kvetov bežným taxíkom, ktorý využívajú niektoré eshopy s kvetmi, ich vystavia nepríjemným teplotným šokom. Horšie je snáď už len objednať kyticu spolu s nákupom potravín on-line. Ovocie si totiž užívame my ľudia, jablká, banány alebo broskyne, ale vylučujú pre rastliny škodlivý etylén, po ktorom aj tie najodolnejšie kvety okamžite vädnú a umierajú. A to je predsa škoda. 

Preto vo Florea.eu preprave venujeme špeciálnu starostlivosť. Rozvoz kvetov zabezpečujeme špeciálnymi autami v príjemnom chlade v tme termoboxu. Teplotu v lete nastavujeme na 12–14 stupňov, aby sme predišli teplotným šokom. V každom aute monitorujeme teplotu GPS s pripojeným teplomerom. V prípade potreby kuriéra včas upozorníme. 

A prečo je teplota tak dôležitá? Združenie pestovateľov Deco Fresh Roses spočítalo, že už rozdiel jedného stupňa pri preprave z Afriky na Holandskú burzu (čo je asi 8 hodín letu) zníži životnosť kvetov o 30 %. Sami si skúste spočítať, aké teplo by zažili kvety na sedadle v slnkom rozpálenom taxíku. 

Ako sa starať o rezané kvety v lete: nenechávajte ich opaľovať sa na slniečku

Náš kuriér vám priviezol nádhernú kyticu lúčnych kvetov, alebo dokonca romantickú svadobnú väzbu. Čo teraz? Doprajte kvetom po ceste vodu s výživou. Tu sme vám ku kytici pribalili. Vázu postavte na chladnejšie miesto do tieňa, ďalej od okna. Tiež by ste sa predsa neopaľovali na slnku celý deň. Rozhodne kvety nenechávajte na terase, balkóne alebo v pergole. 

Myslite na to, že rezané kvety pijú vodu len stonkami. Pokiaľ budú na teple na slniečku, nestačia piť a vädnú. V teple sa tiež rýchlejšie množia baktérie. Meňte preto vodu často a vždy starostlivo vyumývajte aj vázu – môžete použiť i saponát. Pokiaľ nalejete čerstvú vodu do neumytej vázy, bude po chvíľke rovnaká, ako keď ste ju vymieňali. 

Keď dodržíte naše rady, vydržia vám kytice vo váze kľudne 14 dní a viac. A vy môžete obdivovať krehkú krásu letných kvetov.

Ako by povedal klasik: Leto buď pochválené!