Ruže a ich história: symbol vojny i lásky

Ruže majú dlhú a pestrofarebnú históriu. Boli symbolom lásky, krásy, ale aj vojny a politiky. Dnes sú ruže hlavne symbolom lásky a priateľstva. Sú často používanou zložkou do parfumov a tiež obľúbeným motívom na oblečení, šperkoch a dekoráciách. História ruží sa začala písať približne pred 35 miliónmi rokov. Tak staré sú nájdené skameneliny ruží. A ako to bolo ďalej?

Ruže - história

Ruža ako symbol vojny

Počas románskeho sa ruže značne rozšírili na Blízky východ. Používali sa ako konfety pri svadbách, v medicíne a pri výrobe parfumov. Rímska šľachta založila mnoho verejných záhrad ruží na juhu Ríma. V priebehu 15. storočia sa ruže stali symbolom vojny o kontrolu Anglicka. Biela ruža značila rod Yorkovcov a červená rok Lancasterovcov. Tieto symboly viedli k následnému označeniu série bitiek občianskej vojny ako Vojna ruží. Trvala neuveriteľných 33 rokov.

Prvé spoľahlivé zmienky o ružiach na území SR pochádza z čias stredoveku. Ruže boli využívané hlavne v liečiteľstve. Potom sa začali objavovať na erboch šľachty, napr. Ruže Rožmberkov. Aj českí panovníci sa ružami radi obklopovali. Svoje záhrady spestrovali  novými odrodami ruží, ktoré si nechávali voziť zo zahraničia. Samozrejme nešlo vôbec o lacnú záležitosť.

Ruže hrali v histórii veľkú úlohu

Počiatky šľachtenie ruží

Ruže sa v 17. storočí tešili veľkému dopytu. Začalo sa o nich uvažovať ako o zákonnom platidle, ale nakoniec sa tak nestalo. Za čias Napoleona nechala jeho žena Josephina vytvoriť veľkú záhradu so zberateľskými odrodami ruží. Týmito záhradami sa nechal inšpirovať autor rastlinných ilustrácií Pierre Joseph Redoute. V roku 1824 dokončil svoju kolekciu akvarelov Les Rose. Dodnes je považovaná za jednu z najlepších zbierok botanických ilustrácií.

Na konci 18. storočia sa do pestovania ruží zapojila Čína. Vtedy sa začala písať história súčasného vzhľadu ruží. Pestovatelia sa zamerali na pestovanie takých ruží, ktorým by sa darilo v európskych podmienkach. Druhým cieľom bolo predĺžiť dobu kvitnutia. Samozrejme boli úspešní a práve z tohto úspechu ťažia producenti ruží dodnes.

Ruže - súčasnosť

História ruží sa začala písať pred 35 miliónmi rokmi A aká je súčasnosť ruží? V prírode má rod ruží cez 150 druhov rozšírených po severnej pologuli. Na kvetinových farmách neustále vznikajú nové odrody.

Tie ktoré nie je možné vypestovať, napríklad modrú ružu a čiernu ružu , možno aspoň zafarbiť (nebojte, používajú sa prírodné farbivá) alebo inak dekorovať. Trebárs špeciálne ruže, ktoré vyzerajú ako poliate čokoládou sú čím ďalej žiadanejšie.

Rezané ruže zaujímajú dlhodobo pevné prvé miesto v predajnosti na holandskej kvetinovej burze. Tradičné pestovateľské oblasti ruží, ako je Holandsko, postupne zatieňujú krajiny ako Etiópia, Keňa a Ekvádor.

Je to hlavne kvôli vhodnejším klimatickým podmienkam, ktoré znižujú náklady na pestovanie ruží. Holandsko sa stalo epicentrom predaja ruží. Producentom najkvalitnejších ruží sa stal Ekvádor. Ekvádorské ruže majú najväčší kvet a najdlhšiu trvanlivosť.

Symbolika a význam ruží

Ruže stelesňovali veľa emócií a vlastností od krásy cez mladoťi až po pýchu. Označenie ruže za kráľovnú kvetínu je staršia, než si možno myslíte. Takto sa o ružu vyjadrila starogrécka poetka Sapfó. Vyznamenanie Zlaté ruže dodnes udeľuje pápež a to významným duchovným miestam. V Českej republike ho získalo len jedno: bazilika sv. Cyrila a Metoda na Velehrade.

Podľa jazyku kvetov je ruža symbolom lásky. Záleží ale tiež na farbe ruže . Červené ruže symbolizujú spaľujúcu vášeň, ružové ruže sú symbolom nežných citov, žlté ruže sú symbolom priateľstva i žiarlivosti atď. Rovnako dôležitú úlohu zohráva aj počet ruží v kytici . Možno sa hrať aj s významy a namiešať do kytice viac farieb ruží. Niekedy však môže byť takou hádanku ťažké rozlúštiť. :-)