Ruže nie sú banány - cestou z Afriky nedozrejú

Už neraz sa nás zákazníci pýtali, či naše ruže dozrievajú po ceste od pestovateľov. "Robí sa to tak predsa treba s banánmi ..." Rezané kvety ale do zásoby objednať nejde. Jediný recept na čerstvosť je starostlivosť, ktorú venujeme nákupu.

Ak sa ruža odrežú príliš skoro, nie je už šanca, že by dozreli. Ich kvet zostane zatvorený (tzv. "Do šípok") a nerozkvete. Puget vám teda síce chvíľu vydrží, po niekoľkých dňoch ale ruže sklopia hlavu a zvädnú.

Výhonok ruže

Na Florea.cz nakupujme ruže vtedy, keď sú tak akurát

Nie nadarmo sa hovorí, že "Trpezlivosť ruže prináša". Preto ruže nakupujeme, keď príde ten pravý čas. A čo to presne znamená? Že sú v správnom štádiu zrelosti. Tá rozlišujeme celkom tri a značí sa ako "1 z 3", "2 z 3" a "3 z 3". My najčastejšie nakupujeme ruže v štádiu "1 z 3" alebo "2 z 3". Teda také, ktoré majú kvet ešte veľa "v púčik" (zatvorený) alebo mierne otvorený.

Ako správne tušíte, v štádiu "3 z 3" je kvet ruže už veľa rozvitia. Vo floristike sa takým ružiam hovorí "russian-cut". Nie preto, že by snáď rástli v Rusku, ale pretože jeho obyvatelia milujú, keď môžu darovať ruže v plnom kvete, a ohromiť tak naozaj veľkým Puget. Oproti tomu Česi kladú dôraz skôr na výdrž kytice než na efekt pri odovzdaní.

Recept na maximálnu čerstvosť? Priamy nákup od pestovateľov

Rezané kvety jednoducho nejde nakúpiť do zásoby. Preto sme vo Florea.cz skrátili čas prevozu na úplné minimum: pestovateľ v Afrike ruže v nedeľu nareže a pošle do Holandska, my ich v pondelok vyzdvihneme, v utorok zviažeme av stredu už sú u vás.

Čím kratšia doba prevozu, tým lepšie. Nejde len o čas, ktorý kvetiny strávi v lietadle alebo aute, ale taky (a hlavne) o to, ako veľmi sa s nimi manipuluje: každý presun z chladiaceho boxu a každé premiestnenie do vody sa podpisuje na ich kvalite. A teda aj na tom, ako dlho vám budú robiť parádu .

Aj z toho dôvodu na Valentína limitujeme objednávky. Radi by sme síce dopriali kyticu ruží všetkým zamilovaným, veď aj náš slogan znie "Povedzte to kvetinou", ale kvalita a čerstvosť sú pre nás na prvom mieste.

červené ruže

3 znaky, podľa ktorých spoznáte čerstvú ružu

Ak sa na vás s našimi kvetinami nedostane a vyrazíte do kvetinárstva, máme pre vás malú radu, ako overiť čerstvosť ruží.

  1. Skontrolujte rez: Pokiaľ bude jasne zelený, ruža je čerstvá, ak nahnedlý, siahnite radšej po inej. Ale pozor - je možné, že kvetina bola zrezané pred chvíľkou, hoci už je vo váhe niekoľko dní. Prejdite teda k ďalšiemu bodom:
  2. Prezrite ranky po listoch. Listy sa z ruží odstraňujú bežne, to, aby vo vode nezahnívaly. Pozrite sa zblízka na stonku - ak sú ranky po listoch svetlo zelenej, môžete byť v kľude. Ak ale majú skôr hnedý odtieň, ruža nepatrí k najčerstvejším.
  3. Nezabudnite na svoj kalich. Drobné zelené lístočky, ktoré nájdete zvonku okolo kvetu, vám o čerstvosti ruže všeličo prezradí. Spozornite, ak sa začínajú krútiť a ich špičky zasychajú. To značí, že ruža už nie je čerstvá.

Či už budete kvety kupovať kdekoľvek, prajeme vám šťastnú ruku pri výbere. A nezabudnite na správnu starostlivosť , nech vám vydrží čo najdlhšie!