Taký bol veľtrh kvetín Royal FloraHolland 2016

Ak je jednou z vašich zastávok v roku 2017 Holandsko, určite sa už teraz zaujímate o to, ktoré miesta stojí za to navštíviť. Keby sme vám prstom na mape ukázali Aalsmeer a povedali vám, že tam to skutočne žije, možno by ste nám sotva verili, a vybrali sa do 15 km vzdialeného Amsterdamu.

Tým by ste sa ale pripravili o naozaj veľký zážitok, ktorý do Aalsmeeru celoročne tiahne davy kupcov aj verejnosť samotnú: najväčšia burza kvetín na svete. Odtiaľ sa denne vyváža státisíce kvetov doslova do celého sveta a nech už by ste si vymysleli snáď akúkoľvek kvetinu, tu by ste ju určite našli.

Royal FloraHolland 2016

Okrem toho ale v Aalemseeru prebieha každoročne ešte jedna veľká udalosť. Iste nebudeme preháňať, keď ju označíme za celosvetovo významnú: najväčšiu výstavu kvetín Royal FloraHolland, kde sa pod strechou Royal FloraHolland House stretávajú pestovatelia nielen s maloobchodníkmi, ale aj koncovými zákazníkmi. Áno, aj táto udalosť je, rovnako ako burza kvetov, dostupná širokej verejnosti.

Hneď 650 pestovateľov z celého sveta sem prišlo predstaviť svoje kvety aj ich spôsoby pestovania. Cieľom trojdňového veľtrhu, ktorý v roku 2016 prebiehal od 2. do 4. novembra, bolo predstavenie novej vízie: zvýšiť do roku 2020 predajnosť kvetín takým spôsobom, aby bol svet zdravší a krajší. Pretože viac spotrebiteľov znamená viac peňazí, ktoré poputujú na Fair Trade programy podporujúce ekologické pestovanie kvetín aj férovejšie podmienky pre zamestnancov.

Upevňovanie nielen obchodných vzťahov

Okrem predstavenia produktov a spôsobov pestovania je veľtrh ideálnou príležitosťou tiež pre upevňovanie vzťahov medzi výrobcami a kupcami napriamo. Pretože burza kvetov prebieha masovo a veľmi zrýchlene, nie je čas spoznať pestovateľov, od ktorých kvety nakupujeme.

Máme tak možnosť podať pestovateľom ruku, pohovoriť si s nimi o tom, čo chystajú nové, ako kvety pestujú a pod. Tým najlákavejším výsledkom je ale pozvánka od pestovateľov priamo k nim na kvetinové farmy. Aj Florea.cz sa už neraz zadarilo a získali sme tak vstupenku do kvetinového kráľovstva Nice2Get a Fransen Roses .

Pastva pre oči i pre dušu

Ako sme už spomenuli, jedná sa o najväčšiu udalosť roka. Preto je veľtrh po všetkých stránkach pompézny a dych berúci. Kvety tu neuvidíte iba len tak vo vázach (aj keď väčšinu áno), ale na vlastné oči uvidíte tie najnápadnejšie a najprepracovanejšie aranžmá a väzby. Napr. vertikálne kytice , ruže na tých najdlhších stonkách alebo srdce z čerstvých ruží väčšie ako vy sami. Dokonca je tu hneď niekoľko múrov alebo iných inštalácií z čerstvých kvetov, ktoré zvádza k tomu, aby ste sa pred nimi odfotili.

Okrem toho môžete vidieť prácu floristov v praxi a nechať sa fascinovať ich rýchlymi prstami aj výslednými väzbami. Pre tých, ktorí sa chcú niečo dozvedieť sú pripravené sprievodné programy s odborníkmi i stánky, kde si sami môžete vyskúšať svoju zručnosť.

Pokiaľ Vám fotografie kvetín z výstavy nestačia, môžete sa na tento veľtrh vypraviť sami už tento rok. Stačí sledovať Facebookovú stránku Royal FloraHolland Trade Fair a počkať si na oznámenie termínu pre rok 2017.