Ako nakupovať kvetiny v našom kvetinárstve 2.

Náš prvý diel vám napovedal, ako je to s našimi rezanými ružami. Teraz už viete, kedy do kytice zvoliť ruže s kratšími stonkami a kedy vybrať ruže s malými kvetmi a kedy s veľkými kvetmi. Dnes vás ešte bližšie zoznámime s gramáži, kvalitou ďalších rezaných kvetov, ktoré u nás nájdete a s ich označením.

Značenie trsových ruží

U trsových ruží nenájdete informáciu o veľkosti kvetov, ale číselné označenie so znamienkom plus. Napríklad: Svetlo krémová ruže JEANINE 50cm / 4 +. Označenie 4+ hovorí, že na jednom trse napočítame minimálne 4 kvety. Býva ich síce viac, ale pestovateľ ruží môže garantovať štyri kvety.

Stonky a gramáž kvetov chryzantém

Rovnako ako v prípade ruží platí aj u ďalších rezaných kvetín tolerancia + - 10 cm rozdiel medzi dĺžkami stoniek. Kým ruže disponujú informácií o veľkostiach kvetov, u chryzantém v našom internetovom kvetinárstve nájdete informáciu o gramáži (napr. 50g, 75g atp.). Vďaka takému označenie spoznáte kvalitu chryzantém .

  • Jednokveté chryzantémy, označenie G - čím väčšia gramáž, tým vyššia kvalita a tým väčší kvet. Chryzantémy najvyššej kvality majú v tejto kategórii až 110 g.
  • Chryzantémy santini, označenie SAN - čím vyššia gramáž, tým vyššia kvalita a väčší počet (menších) kvetov na jednom trse. Chryzantémy najvyššej kvality majú v tejto kategórii až 1400 g.
  • Chryzantémy viackveté, označenie T - čím vyššia gramáž, tým vyššia kvalita a väčší počet (menších) kvetov na jednom trse. Chryzantémy najvyššej kvality majú v tejto kategórii až 95 g.

Označenie kvality EX

S takýmto označením sa môžete stretnúť napríklad u našich rezaných ľalií . Takto označené kvety patria medzi tie najkvalitnejšie. Napr. pre určité odrody ľalií je kvalita s počtom kvetov 9 a viac označená ako EX, pretože obvyklá kvalita dodávaná na burzy je 3+ až 5+ (počet kvetov).