Diel druhý: Ako si vybrať internetové kvetinárstvo

Druhý diel nášho seriálu Ako správne vybrať online kvetinárstvo venujeme priamo kvetinám. Na čo sa pri výbere a nákupe kvetov zamerať? Prečo by vás malo zaujímať, odkiaľ kvety pochádzajú a z akých kvetov sú konkrétne kytice namiešané? Nielen to sa v tomto článku dozviete.

Pôvod kvetín nie je len formalita

Ak vám naozaj záleží na tom, aké kvety kupujete, hľadajte online kvetinárstvo, ktoré vám takéto informácie dá (či už na svojich stránkach alebo na zákazníckej podpore).

Chcite kvety z fariem z certifikáciou Fair trade či Fair flowers   a z holandskej kvetinovej burzy.

Pokiaľ pôjde už o hotovú kyticu, malo by byť uvedené z akých kultivarov kvetín, čiže odrôd kvetov, sa kytica skladá.

Prečo je znalosť kultivaru dôležitá? Pretože je jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje cenu ruží. Rovnako ako víno nie je len biele, červené a ružové, ani ruže sa nedelia len podľa farieb. Práve kultivar určuje kvalitu ruže a kvalita ruže má zase vplyv na cenu.

Ak budete vedieť len to, že kytice bude stáť napr. tisíc korún a bude sa skladať z modrých, bielych a červených ruží, nebudete vedieť nič o ich kvalite. Do kytice tak môžu byť použité tie najlacnejšie kvety, bez toho že to ovplyvnilo cenu kytice.

Majte možnosť výberu

Tým nemyslíme len to, aby e-shop praskal vo švíkoch a mal ten najbohatší výber kvetov (aj keď je to zaručene veľké plus).

Rovnako ako v kvetinárstve za rohom máte možnosť vybrať si kvetiny, z ktorých florista kyticu namieša, mali by ste mať tú istú možnosť aj v online kvetinárstve . Ide nielen o určitý komfort, ale aj o možnosť namiešať si kyticu podľa svojich finančných možností.

Práve vďaka možnosti vybrať si už spomínaný kultivar, môžete výrazne hýbať s cenou. Prečo by mala "prednastavená" kytica obsahovať červené ruže za 36 Sk, keď sa uspokojíte aj s červenými ružami za 25 Sk?

Výsledná cena kytice tak môže vyjsť o nejakú tú stovku lacnejšie, hlavne ak budete kupovať veľkú kyticu.

Informácie o starostlivosti o rezané kvety

Takáto informácia by mala byť v online kvetinárstve samozrejmosť nehľadiac na to, či ide o kytice namiešané alebo o jednotlivé kvety. Žiadna rezaná kvetina nemá univerzálny "dátum spotreby" a napr. Medzi kultivary ruží sa môže líšiť aj o viac ako 4 dni. Neuspokojte sa tak s informáciou, že všetky kvety a kytice na e-shope majú štandardnú životnosť 11 dní.

Ako to máme v našom online kvetinárstvo

Všetky naše rezané kvety vyberáme sami - nakupujeme buď priamo od overených pestovateľov alebo na holandskej kvetinové burze v Aalsmeeru. Preto dobre poznáme ich pôvod, spôsob pestovania a cielime na fairtrade kvety, ktorých pestovanie je ekologické a k zamestnancom férové. Pri každom rezanom kvete aj namiešanej kytice nájdete informáciu ako o produkčnej oblasti, tak názov kultivaru.

Môžete si sami vyberať. Ak vás neosloví aktuálna ponuka hotových kytíc, máte možnosť namiešať si kyticu sami. Nielenže  môže byť každá kytica, ktorú darujete iná a originálna, ale vlastným výberom rezaných kvetov si určíte cenu, ktorú ste ochotní za kyticu minúť. Takže žiadne buď , alebo.

Pri každom rezanom kvete aj hotovej kytici v ich popisku zistíte štandardnú dobu životnosti pri správnej starostlivosti. Doba je orientačná a pri dôslednej starostlivosti môže byť ešte dlhiaí.