Hyacinty (Hyacinthus)

Nádherná, aj keď mierne zanedbávaná, jarná kvetina sladkej vône a krásnych farieb. To je hyacint. Viete, kde sa vzal, ako získal svoje meno a v ktorom odbore ho majú najradšej? Nielen to si dnes o Hyacintoch povieme.

Pôvod hyacintov

Hyacint sa do strednej Európy prvýkrát pozrel v 16.storočí a bol privezený z východného Stredomoria (juh Turecka až sever Izraela), odkiaľ tiež pochádza. Začal sa pestovať v botanických záhradách a krátko na to sa, ako žeravá a doteraz nepoznaná novinka, stal veľmi obľúbeným kvetom. Predovšetkým v 17. a 18. storočí boli hyacinty, rovnako ako tulipány, módnou záležitosťou, za ktorú boli ľudia ochotní platiť veľké sumy.

Svoje meno, Hyacintus, získal pravdepodobne z latinského mena Huakinthos. Bol to obľúbenec boha slnka Appolon, ktorého nanešťastie zabil letiaci disk. Z krvi zabitého Huakinthose vyrástla kvetina, ktorú Appolon pomenoval po svojom obľúbenci.

Kvetina, ktorá si podmanila parfumový priemysel

Ako to už v článku zaznelo, hyacinty sú opomínané jarné kvety . Ich popularitu prebíjajú tradičnejšie jarné kvety ako sú narcisy a tulipány . Práve preto majú hyacinty menej kultivarov a túžba po ich šľachtení nie je medzi pestovateľmi taká veľká.

Napriek tomu si hyacinty našli svoje miesto na výslní. Sú to nepostrádateľné kvety pre parfumový priemysel. Práve pre svoju intenzívnu a veľmi zvodnú vôňu si vyslúžila byť súčasťou tých najdrahších parfumov. Predovšetkým vyšľachtená odroda hyacintov menom Hyacinthus orientalis, ktorá má medzi hyacinty najvýraznejšiu vôňu.

Rezané hyacinty - výrazné vône, pastelové farby, jarná atmosféra

Celosvetovo patrí medzi najobľúbenejšie hyacinty biely a ružový. Žltá varianta hyacintov patrí medzi obľúbené  vo svete, než v ČR, ale logicky okolo Veľkej noci je po žltých hyacint dopyt vyšší aj u nás. V závislosti na odrode môžete na jednej stonke napočítať 20 - 35 voňavých kvietkov.

Pestovanie hyacintov v kvetináči alebo na záhonoch nie je pre každého. Našťastie existuje rezaná variant na doma do vázy , kedy je starostlivosť o nej menej náročná. Naše hyacinty vám doručíme ešte nerozkvitnuté. Kúzlo ich kvitnutia a zosilňujúcej intenzite vône si tak užijete od samého začiatku.