Poslovia jari a ďalšie jarné kvety

Jarná rovnodennosť tento rok oficiálne začne 20. marca o 11:28. Tiež už jar netrpezlivo očakávate nielen v kalendári, ale aj pod nohami? Ak ste vonku ešte nestretli snežienky, nevešajte hlavu. Okolo vás rastú ďalší poslovia jari, ktoré môžete stretnúť. Poznáte ich? A viete, ktoré jarné kvety vyčarujú jar u vás doma (nehľadiac na kalendár)?

Snežienka domáca

Kto by ju nepoznal. Koniec februára a začiatok marca patrí práve tejto jarnej kvetine s nežnými bielymi kvietkami. Snežienkam sa dobre darí tam, kde je kyprá a vlhká pôda. Preto sa s ňou môžete stretnúť najčastejšie v lesoch a na lúkach. Je ale veľká šanca, že snežienky nájdete náhodou aj u vás pred domom, čo je skvelá šanca natrhať si pár snežienok domov do vázy . V kvetinárstvach sú snežienky bežne k dostaniu ako izbové kvetiny. Ak si ich chcete užiť aj potom, stačí počkať až vykvitnú a zasadiť si ich na záhradke.

Prvosienka jarná

 Ďalšie jarné kvety, ktoré niekedy predbehnú aj snežienky a začnú z pod trávy vykukovať už vo februári. Existuje viac ako 550 druhov prvosienky jarnej v mnohých farbách a veľkostiach. Prvosienky sa na jar využívajú na pokrytie veľkých plôch s cieľom čo najvias skrášliť záhradu a parčík. Pre milovníkov kvetín bývajú prvosienky celoročnou záležitosťou, kedy sa o ňu po celý rok starajú, aby na jar zase vykvitli.

Bahniatka

Kto by si ich neodtrhol do vázy, keď ich stretne pri ceste? Drobné huňaté púčiky na krehkých vetvičkách, inak nazývané ako babuliatka, patrí medzi ďalších známych poslov jari. Akonáhle sa začnú v prírode objavovať, môžete si byť istí, že jar nie je ďaleko. Ak si ich neodtrhne do vázy, ale necháte ich rast ďalej, púčiky (ak sú samčie) začnú žltnúť a lákať včely na svoj peľ. Samičie kvety začnú zelenať a po opelení sa ich tvar predĺži, takže potom pôsobí ako kefy na čistenie fliaš.

Ďalší poslovia jari - jarné kvety do vázy

Ak vám čas strávený v spoločnosti bahniatok či snežienok nestačí, môžete svoju vázu naplniť ešte inými jarnými kvetmi, ktoré k tomuto obdobiu neodmysliteľne patria. Napríklad také tulipány , ktorým v Holandsku patrí rovno celý festival a sto denná sezóna , vo vás prebudí jarnú náladu, aj keď za oknami bude lejak ako z krhly. Žlté tulipány popoženie veľkonočných nedočkavcou, červené tulipány vás prenesú do Holandska a fialovej tulipány vdýchnu domovu šmrnc a eleganciu.

Okrem tulipánov môžete mať doma tiež hyacinty alebo narcisy . Obe kvetiny v období jari, rovnako ako tulipány , zaplavujú kvetinárstva a dopyt po týchto jarných kvetoch je väčší než po zvyšok roka. Hyacinty sú veľmi obľúbené črepníkové kvety s drobnými a húževnatými kvietkami. Nie každý má ale na ich úspešné pestovanie. Preto je dobre, že si ich môžeme užiť aj v rezané podobe a tešiť sa z ich krásy, farieb a predovšetkým vôní. Práve vôňa hyacintov je tým, bez čoho si väčšina milovníkov kvetín nevie jar predstaviť.

Žltý narcis je typickým symbolom jari. Hoci narcisy nehýri toľkými farbami, ako napríklad tulipány, teší sa aj tak veľkej popularite. Neustále prebieha šľachtenie nových a zaujímavých odrôd, pestovatelia sa zamerali hlavne na biele narcisy. Napriek tomu sa im zatiaľ nedarí prebiť popularitu tých žltých, ktoré vo váze vykúzlia naozajstnú jarnú či veľkonočnú náladu.

Či už si vyberiete tradičnejšie tulipány alebo dáte prednosť vznešenosti a okázalej kráse hyacintov, pocit blízkosti jari bude rovnako silný. Nezabudnite sa o rezané kvety správne starať , nech si ich užijete čo najdlhšie a tiež nezabúdajte na to, že sa tento pocit môžete podeliť a poslať s nami kvety , napríklad aj s odkazom , tým ktorých máte radi.