Lilium (Ľalia)

Čo je to tá Kráľovská kvetina, ktorá nedá spať jej milovníkom a ktorá má tak bohatú históriu? Prečo aj dnes berie mnohým ľuďom dych? Vôbec ju neospevujeme zbytočne. Krásna a omamná ľalia si svoju prezývku právom zaslúži.

Biele ľalie ako znak čistoty a nevinnosti

Nielen Kráľovská kvetina, ale aj Kráľovná záhrad, zdobila už kláštorné záhrady, aby podtrhovala krásu chrámov a dnes sa jej radi pýšia pestovatelia na svojich záhradách. Pôvodný centrum výskytu ľalií je dodnes neznáme. Predpokladá sa, že išlo o Východnú Áziu a Stredomorie. Vie sa len, že sa ľalie masovo rozšírili po druhej svetovej vojne.

V súčasnosti existuje okolo 100 - 120 druhov ľalií. Najviac druhov sa rozprestiera v Európe, Ázii a Severnej Amerike, hlavne v miernom až subtropickom pásu, ale aj v horách ázijských trópov.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Prečo nemiešať rezané kvety s ovocím

 

Ľalie majú pomerne dlhú históriu, ktorá siaha až 1 500 rokov pr. Nl Starí Rimania a Gréci spájali ľalie so svojimi bohyňami plodnosti, nádeje a budúcnosti.

Najstaršie zobrazenie ľalia je staré vyše 3 600 rokov. Nájdeme ho na Minojskej freske v Knosse na gréckom ostrove Kréta.

Symbolika ľalie je úzko spätá aj s kresťanstvom, pre ktorý je biela ľalia znakom čistoty a nevinnosti.

Ľalia je tiež kvetinou Panny Márie. Ázijské kultúry prisudzujú ľaliám liečivé účinky. Francúzsko si dala ľaliu v 12. storočí do erbu znaku francúzskych kráľov. Kvet ľalie má v znaku tiež skautské hnutie a rad miest po celej krajine ... Ľalia je skrátka kvetinou , ktorá si podmanila mnoho kultúr, náboženstiev, krajín i miest.

Druhy ľalií

Ľalie delíme do troch skupín: hybridný / asiatické ľalia, ľalia long a ľalie orientálne. Rozdiely sú viditeľné už na prvý pohľad - tvary kvetov i ich vzory veľa napovie. Rovnako tak aj vôňa ľalií.

Ľalie hybridný a asiatické ľalie

Tento druh ľalií sa pestuje najčastejšie. Vzhľadovo nie sú odlišné a rozdiel medzi hybridnými a asiatickými ľaliami je v ich spôsobe šľachtenia. Z cibuliek ľalií vyrastajú kostrnky dlhé 50 až 150 cm.

Na jednej stonke vykvitá okolo 6 až 12 nádherných kvetov miskovitého, rúrkového alebo turbanovitého tvaru. Okvetné lístky sú hladké. Tieto ľalie ponúkajú pestrú škálu farieb a vzorov od bielych kvetov s bodkami až po tigrie vzory.

ľalia Long

Pomerne nová skupina medzidruhových hybridov ľalií, ktoré vznikli krížením. Tieto ľalie sú robustnejšie, dorastajú do výšky 100 - 150 cm. Mávajú menej kvetov a to okolo 3 - 5. Pre ľalie long sú typické elegantné, štíhle a rúrkovité kvety pastelových farieb s jemnou vôňou.

ľalia orientálne

Hovorí sa im tiež Kráľovské ľalie. Vznikli krížením japonských odrôd. Tieto ľalie majú zo všetkých druhov tie najkrajšie tvarované a pestrofarebné kvety. Ich vôňa je silná korenistá, a preto sa neodporúča mať ich v miestnosti kde spíte. Nedali by vám totiž spať :)

Orientálne ľalie vyrastajú do výšky 1 - 2,5 metra a veľkosť kvetov je až 20 cm. Okvetné lístky sú hladké a majú krásne pastelové odtiene mnohých farieb.

Starostlivosť o rezané ľalie

Mnoho laikov sa nákupu rezaných ľalií obáva. Nie je ale dôvod. Starostlivosť o rezané ľalie nie je nijako zložitá.

Aby vydržali čo najdlhšie, stačí im na začiatku zrezať stonky v uhle 45 stupňov pod tečúcou vodou. Dávajte len pozor na vzduchové bubliny, ktoré by bránili prieniku vody do rastliny.

Následne odstráňte všetky listy, ktoré by boli pod vodou - vyhnete sa tak baktériám a potom už stačí ľalie umiestniť do vázy s vodou a pridať výživný roztok.

Akonáhle sa kvety rozvinú, odstráňte radšej peľnice. Peľ intenzívne farbí a škvŕn sa len tak nezbavíte. Na kráse to ľaliám neuberie a vydriaí dlhšie krásne :) Potom už stačí len pravidelná výmena vody (cca 1 za 2 dni) a skracovanie stoniek (1 za 3 dni o 2-3 cm).