narcis

Narcis, narcisy, narcisky, narcissus

Milovníci jari na ne nedajú dopustiť. Či už črepníkové, vysádzané na záhradke alebo rezané vo váze sú narcisy veľmi obľúbenou nielen jarnou kvetinou. Čím si narcisy získali toľko priaznivcov a čo o nich hovorí Reč kvetov? Nielen to, si o narcisoch, inak zvaných ako poslovia Veľkej noci, povieme v dnešnom článku.

Šľachtenie narcisov - nové odrody s pominuteľnou krásou

Pestovatelia sa do narcisov bezhranične zamilovali. A nie je sa čomu diviť. Tento kvet je obľúbený ako na záhradách, tak vo váze či v kvetináči a všade sa mu darí veľmi dobre. Jej obľúbenosť ale došla tak ďaleko, že existujú už desaťtisíce vyšľachtených odrôd a neustále vznikajú ďalšie. Veľké úsilie šľachtenia narcisov venujú vo Veľkej Británii, v USA i na Novom Zélande.

Výsledkom takejto snahy je síce vytúžený "wow efekt" nad krásnymi kvetmi zaujímavých farieb, ktorý ale nevydrží dlho. Niektoré odrody sú totiž tak náročné na starostlivosť a vyžadujú tak striktné podmienky, že čoskoro uhynú. Máloktorý bežný záhradkár niečo také pochopí. Veď sadenie cibuliek narcisov začína už v októbri a čakať na tak neistý výsledok až do jari by hocikoho odradilo.

Kde sa vzali narcisy

Poďme sa ale vrátiť na začiatok. Väčšina narcisov pochádza z južnej Európy. Ako získali narcisy svoje meno? Vysvetlení je hneď niekoľko. Antická mytológia sa opiera o príbeh gréckeho chlapca menom Narkissos. Veľmi krásny, ale sústredený iba na seba chlap, ktorému sa ponúkali tie najkrajšie ženy a nymfy, bol za svoju sebalásku potrestaný. Vraj sa utopil v jednej studničke, v ktorej obdivne pozoroval svoj odraz. Aj keď sa jeho telo nikdy nenašlo, hovorí sa, že sa premenilo na žltý kvet.

Narcis bol od toho času považovaný za kvetinu smrti. Trochu logickejšie vysvetlenie však nájdeme v obyčajnom preklade z latinčiny. Narcissus sa dá voľne preložiť ako narkotikum či omamná bylina. A pretože narcis vonia tak, že jeho vôňu skrátka nemožno ignorovať, iste je toto vysvetlenie pre pomenovanie tejto jarnej kvetiny pravdepodobnejšie.

Význam narcisov

Ten nám všetkým môže trochu zamotať hlavu. Hlavne ak sa rozhodneme narcisy darovať blízkej osobe. Prečo? Pretože na jednu stranu sú narcisy označované za poslov Veľkej noci, patrí medzi obľúbené jarné kvety a v niektorých krajinách ju dokonca označujú za veľmi romantické kvety symbolizujúce plachosť alebo lásku k vlasti.

Na stranu druhú sa narcisi stále držia histórie a neoficiálne patrí medzi symboly smrti a zmŕtvychvstania. Ani reč kvetov o nich nehovorí celkom pozitívne. Narcisy sú spájané so sebaláskou. Konkrétne biele narcisy sú spájané až so smiešnou hrdosťou na seba samého, žlté narcisy sú zase kvety žiarlivé.

Narcisy záverom

Či už o nich história, etiketa či mýty a legendy hovoria čokoľvek, nemalo by nás to od narcisov odradiť. Dôležité je predsa to, čo si myslíte vy a aký pocit na vás jednotlivé kvety vrhajú, keď na ne pozriete. Milovníci jari a kvetov nedajú na narcis dopustiť. Ak aj ako oni, naplníte vázu malou kyticou narcisov , môžete sa tešiť na domov prevoňaný jarnou náladou. Ak sa rozhodnete narcisy poslať , iste nikoho pre svoj význam neurazíte, ale naopak nimi urobíte veľkú radosť.