Rezané ruže a rezané kvety v číslach

Kvetinový priemysel je nielen o čerstvých kvetoch. Je tiež o číslach, štatistikách, príjmoch i stratách. Či už si v súvislosti s kvetinovou burzou predstavíte akékoľvek číslo, pravdepodobne nebude nikdy dostatočne veľké ako realita. Aby ste boli kvetinovému priemyslu zase o niečo bližšie a vedeli "ako to funguje", našli sme pre vás niekoľko zaujímavých čísel.

2 miliardy euro

To je, prosím pekne, suma, ktorú obyvatelia Veľkej Británie ročne utratia za rezané kvety.

300 000 000 stoniek

Čiže 300 miliónov ruží. Tento počet náleží USA a je to počet ruží, ktoré dodávatelia z USA nakúpili pre deň Svätého Valentína . Z toho 35% Američanov nakúpi kvety k Valentínovi a utratia za ne až 2 miliardy dolárov.

20 miliónov a 50 tisíc

Na holandskej burze v Aalsmeeru sa predá 20 miliónov kvetín denne, čo je približne 50 tisíc transakcií. V rámci celého FloraHolland je to potom až 50 miliónov predaných kvetov denne.

225 miliónov

A niečo málo k tomu sme tento rok v Českej republike minuli za jarné kvety a jarnú kvetinovú výzdobu.

Farby ruží a ich popularita z hľadiska predaja

Medzi najobľúbenejšie patria ako inak než červené ruže . Patrí im 37% z celkového predaja, v závese s 20% sú ruže viacfarebné, na treťom mieste sú fialové ruže, na štvrtom marhuľové ruže, na piatom žlté ruže, na šiestom ružové ruže, na siedmom biele ruže. O zvyšné percentá sa delia ruže ostatných farieb.

Obľúbené kvety podľa hľadanosti na internete

Prvenstvo tu držia ruže. Viac ako dva a pol miliónkrát zadáme slovo "ruže" do vyhľadávačov. Druhé najvyhľadávanejšie kvetiny sú orchidey , na chrbát im dýchajú ľalie , štvrté sú tulipány a piate kosatce . Keby sme sa však neriadili internetovými štatistikami, ale importom kvetín, bolo by toto poradie značne iné. Ruže síce z prvého miesta nikto nezhodí. Druhé miesto by však patrilo karafiátom , tretie miesto chryzantémam , štvrté miesto Alstromeriam a piate miesto tulipánom.